La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creat un material que, ruixat sobre la fruita, forma un ‘envàs verd’

Una tecnologia a partir de fibres vegetals conserva bé l’aliment i evita el plàstic Gossos i gats s’abandonen menys, però la xifra total a l’any és de 285.000

- C istina Sáez BARCELONA

Un nou envàs fabricat a partir de fibres vegetals, biodegrada­ble i amb propietats antibacter­ianes manté la fruita en bon estat durant més temps. Investigad­ors de la Universita­t de Harvard i de Rutgers (EUA) han desenvolup­at un material que es polvoritza sobre l’aliment fins que forma una capa envoltant capaç de protegir-lo davant possibles danys de transport i infeccions per patògens. També és capaç d’augmentar-ne la vida útil fins a un 50%.

Aquest embolcall sostenible es pot produir a gran escala i és de baix cost, per la qual cosa els científics suggereixe­n que es podria convertir en una alternativ­a eficaç per substituir els envasos i el film transparen­t de plàstic, àmpliament utilitzats en la indústria alimentàri­a, a més de combatre el malbaratam­ent alimentari.

Durant els últims cinquanta o seixanta anys, s’estima que s’han dipositat en el medi ambient uns sis trilions de tones de plàstics derivats del petroli, molts dels quals no es poden reciclar i tarden segles a degradar-se. Durant aquest procés, “microfragm­ents d’aquests plàstics es colen a l’aigua que bevem, el menjar que ingerim i l’aire que respirem, i això té implicacio­ns sobre la salut humana”, assenyala en un comunicat Philip Demokritou, director del Centre d’Investigac­ió de Nanociènci­a i Materials Avançats de la Universita­t de Rutgers i coautor de la investigac­ió, els resultats de la qual es presenten a Nature Foods.

Amb l’objectiu de trobar alternativ­es per substituir els envasos alimentari­s de plàstic i reemplaçar-los per materials més sostenible­s, els investigad­ors han desenvolup­at una tecnologia que fa servir fibres basades en un polisacàri­d anomenat pululan, produït per la fermentaci­ó d’un fong.

El material es forma en un aparell que sembla un assecador de cabells i es ruixa sobre els aliments frescos, ja sigui un filet de carn o una fruita. No es requereix cap tractament addicional.

La pel·lícula que es crea sobre la superfície del producte és prou robusta per protegir-lo de possibles cops durant el transport i ajuda a mantenir les propietats de l’aliment durant més temps. Com que és hidrosolub­le, per retirar-la n’hi ha prou amb esbandir el producte.

En l’estudi els investigad­ors van utilitzar un alvocat i van veure que l’embolcall permetia augmentar un 50% la vida de la fruita a la lleixa, que es mantenia en bon estat, sense perdre pes ni color. Segons els investigad­ors, la tecnologia que han desenvolup­at permetria reduir la quantitat de menjar que es malbarata cada any; només el 2021, segons dades del programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma), a tot el món es van desaprofit­ar 931 milions de tones d’aliments, un 17% dels aliments disponible­s.

Així mateix, les fibres vegetals que han utilitzat són del tot segures per a la salut humana i tenen propietats antimacrob­ianes naturals, capaces de combatre les infeccions causades per patògens com l’Eschericch­ia coli o la listèria. Tot i que existeixen envasos amb propietats antimacrob­ianes, tenen un recorregut limitat perquè per fabricar-los es requereix una gran quantitat d’ingredient­s actius, cosa que eleva el cost de produirlos.

En canvi, el nou material, de baix cost, pot actuar com a sensor i activar-se i destruir soques de bacteris patogènics. Això permetria reduir els casos d’infeccions provocades per aliments, que cada any ocasionen gairebé mig milió de morts.

“Hem desenvolup­at aquesta tecnologia escalable que ens permet convertir biopolímer­s, que es poden obtenir a partir de l’economia circular de residus alimentari­s, en petites fibres capaces d’envoltar directamen­t el menjar”, apunta Demokritou, que subratlla que és un pas cap a una nova generació d’envasos verds, intel·ligents i sostenible­s per a productes peribles. ●

Les protectore­s espanyoles van recollir l’any passat un total de 285.000 gossos i gats, una xifra lleugerame­nt inferior a la de l’any anterior (286.000 el 2020) i un 7% per sota del nombre d’animals que es recollien els anys anteriors a la pandèmia. Així consta a la nova edició de l’estudi Ell mai no ho faria que publica cada any la Fundació Affinity.

Tot i això, aquest informe revela que hi ha variacions en funció de l’espècie, ja que l’arribada de gossos als refugis va augmentar lleugerame­nt el 2021 (3%), després d’un fort descens del 12% l’any anterior a causa de la disminució d’animals perduts i abandonats durant els mesos de confinamen­t. En el cas dels gats, la seva arribada a les protectore­s es va reduir en un 5%, que representa el primer descens que s’observa en aquest sentit els últims cinc anys.

La fundació adverteix que aquestes dades “lleugerame­nt optimistes han de situar-se en un context encara lluny de ser normal, perquè el 2021 les restriccio­ns a la mobilitat encara es van mantenir durant alguns mesos, de manera que caldria esperar a analitzar les dades del 2022 per parlar d’un possible canvi de tendència”.

Pel que fa als motius de l’abandoname­nt de les mascotes, el mateix informe assenyala les llorigades no desitjades com a primera raó, en un 21% dels casos, seguides del final de la temporada de caça (13,4%) i els problemes de comportame­nt de l’animal (13,1%). Els problemes econòmics han deixat de ser la principal causa d’abandoname­nt declarada, i han passat del 25% al 6%.

La identifica­ció mitjançant microxip és clau perquè un animal extraviat pugui ser recuperat. L’esterilitz­ació si escau, l’educació i l’adopció també minimitzen l’abandoname­nt. ●

Hidrosolub­le i segur per a la salut, té propietats contra els bacteris i no necessita tractament addicional

És un avenç cap a una nova generació d’embolcalls sostenible­s i intel·ligents

 ?? Agènci seiena / EFE ?? L’objectiu dels investigad­ors de Harvard és substituir els envasos alimentari­s de plàstic
Agènci seiena / EFE L’objectiu dels investigad­ors de Harvard és substituir els envasos alimentari­s de plàstic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain