La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estiu astronòmic arriba amb temps de primavera i deixa enrere valors rècord

- MADRID

L’estiu astronòmic arriba avui a les 11.15 hores (horari peninsular) amb uns quants dies de temps primaveral, ja que predominar­à la calor suau, temperatur­es entre 5 i 10 graus més baixes del que és habitual a l’est peninsular, i tempestes al nord i l’àrea mediterràn­ia, sobretot a partir d’aquest dimecres. Així es preveia ahir que comencés l’estació d’estiu després que la primera onada de calor de l’any a Espanya batés 14 rècords històrics de temperatur­es al juny, sis dels quals de dia i vuit de nit, i repartits en 11 províncies del nord, centre, sud i est de la Península.

L’onada de calor, que va multiplica­r els incendis en nombroses zones d’Espanya, va començar el dissabte 11 de juny o el diumenge 12 de juny –cosa que encara ha de confirmar l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet)– i va durar fins al dissabte 18, de manera que va durar set o vuit jornades. Va ser la més primerenca o la segona més matinera des del 1975; fins ara, la que va arribar abans va ser la de l’11 de juny del 1981. Les dades de la xarxa de prop de 800 observator­is de l’Aemet, recollides per Servimedia, indiquen que les temperatur­es màximes més altes es van registrar a Andújar (Jaén), amb 44,6ºC el divendres 17; 43,9ºC a l’aeroport de Sant Sebastià el dissabte 18, i 43,2ºC a Almadén (Ciudad Real) el dia 12. Les temperatur­es mínimes més elevades van tenir lloc a Osuna (Sevilla), amb 28,1ºC el diumenge 12; Arganda del Rey (Madrid), amb 27,6ºC el dijous 16, i Loja (Granada), amb 27,5ºC el 17. Pel que fa als rècords, van tenir lloc en zones d’Àlaba, Albacete, Conca, Granada, Gipuzkoa, Lleó, Madrid, Navarra, Santander, València i Biscaia.

Per la seva banda, el balanç del Servei Meteorològ­ic de Catalunya revela que, entre els dimecres passats i dissabte, s’han superat els 40ºC en diferents punts de l’interior, amb valors màxims de 43ºC a la Ribera d’Ebre. El dimecres 15 es van superar els 42ºC en alguns sectors, una temperatur­a inèdita a Catalunya en una primera quinzena de juny. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain