La Vanguardia (Català-1ª edició)

Català i aragonès

- Xavier G. Luque

Nascut a Girona i captat pel Barcelona per a les seves categories inferiors quan tenia 16 anys, Pau García Castany no va tenir les oportunita­ts que hauria desitjat en el club blaugrana. Es va obrir pas futbolísti­c amb notable èxit al Saragossa, i del 1971 al 1978 va formar part vital del gran equip anomenat dels zaraguayos, sota la sàvia direcció tècnica de Luis Cid Carriega.

García Castany va ser un migcampist­a amb gol, un interior dretà, 8 a l’esquena, que tenia arribada i es va convertir en un dels creadors de joc d’aquell quadre aragonès que van popularitz­ar sobretot els paraguaian­s Lobo Diarte, Nino Arrúa, Felipe Ocampos...

El seu pare, Pablo García del Amo, havia estat president del Girona als anys cinquanta, però no veia de bon ull aquesta dedicació futbolísti­ca, i quan es va assabentar per la premsa que el seu fill havia passat proves a Barcelona li va imposar que havia de prosseguir els estudis universita­ris. García Castany va cursar Dret, Turisme i tres anys de Periodisme. “Crec que vaig complir àmpliament la meva paraula”, va explicar en una entrevista.

Després de passar pel Condal i d’unes cessions (a l’Osasuna i al Calvo Sotelo), García Castany va debutar al Barcelona l’octubre del 1969, en un partit de Copa de Fires jugat a Odense (0-2). Poc després va topar amb Rinus Michels (i amb la competènci­a de futboliste­s de la talla d’Asensi, Martí Filosia, Marcial...) i, aprofitant que el servei militar el va enviar a Saragossa, va acabar assentant-se a La Romareda.

Al Saragossa es va fer imprescind­ible, titular etern tret de lesions, amb algunes actuacions especialme­nt sonades. A ell li agradava destacar tres partits en concret, tots a La Romareda: els tres gols que va marcar al Reial Madrid en un 6-1 històric l’abril del 1975 (“i dos els vaig fer amb l’esquerra!”, recordava); els altres tres que va clavar a l’intocable Iríbar en un 3-2 contra l’Athletic el novembre del 1972, i el doblet al Barça imparable de Cruyff i Sotil de novembre del 1973, en un 2-2 que va coincidir amb el polèmic debut de Migueli al Barcelona, quan el de Ceuta es va saltar la jurisdicci­ó militar i va acabar arrestat.

“Vam ser un equip sensaciona­l, molt bo, però ens va faltar un títol per ser més recordats”. Aquell Saragossa va acabar tercer el 1974, subcampió l’any següent i subcampió de Copa el 1976. No va tenir sort. En una època en què els defenses defensaven i els atacants atacaven, ell, migcampist­a pur, es definia com “un lluitador a dos fronts, un obrer amb dots d’artista”.

Quan l’agost del 1978 una greu lesió de genoll en un amistós de pretempora­da el va apartar de l’elit, García Castany encara va jugar al Girona i al Banyoles i va començar a dedicar-se a fons a l’advocacia, i es va especialit­zar en immigració i estrangeri­a. La seva dona, Inmaculada Cabecerán, va ser la fundadora del Bar

La seva dona, Inma Cabecerán, va fundar el femení blaugrana i ell es va vincular als veterans del Barça

ça femení el Nadal del 1970 i ell va ser membre implicat en l’Agrupació Barça Jugadors. García Castany sempre es va considerar un blaugrana de cor, però lligat i agraït eternament al Saragossa. “Soc català i el Barça sempre serà el Barça”, explicava, “però amb el Saragossa vam ser subcampion­s, vaig viure uns anys meravellos­os i vaig jugar amb uns futboliste­s sensaciona­ls”. Pau García Castany va morir dijous als 73 anys després d’una llarga malaltia.

 ?? SEGUÍ / FC BARCELONA ??
SEGUÍ / FC BARCELONA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain