La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Grec mira cap a la inquietud de l’actualitat en les obres de nova creació

Àlex Rigola, Jordi Prat i Coll i La Veronal presenten els seus muntatges al festival

- MARIA VIDAL TRILLA

El Grec del 2022 estarà marcat pel fet de ser el de l’exaltació, el que més teatre ha programat des del 2009 i perquè recupera obres a què les limitacion­s de sanitat van truncar el seu recorregut, sense oblidar els nous muntatges que, com sempre, acollirà la cita cultural més important de l’estiu barceloní. Sigui com sigui, els creadors que presentara­n els seus muntatges en el Grec han cregut que és una bona ocasió per “evocar el malestar contempora­ni”. Tot i que són paraules del director Àlex Rigola, podrien pertànyer a altres dramaturgs, ja que les noves creacions escèniques del festival estan unides per encarar l’actualitat.

Rigola portarà al Grec una altra versió del seu Ofèlia, que “neix de la grisor de mirar cap al futur en pandèmia”, segons el director. Ofèlia (Panic Attack) és un nou format que només podran veure 20 espectador­s per passi, entre el 4 i el 16 de juliol a Can Trinxet. Per al monòleg, “una evocació sobre l’Ofèlia de Shakespear­e”, Rigola es decanta per la proximitat de l’espectador per tractar el suïcidi.

Un altre dels creadors que indaga en la ment humana és Jordi Prat i Coll, que, del 15 al 17 de juliol, presentarà Fàtima al Teatre Lliure de Gràcia, on es quedarà per fer temporada. A l’obra es recorren els carrers del Raval per reflexiona­r sobre la innocència i la vanitat, mitjançant un text “amb moltes capes de lectura”, com va indicar Prat i Coll.

L’obra Europa Bull de Jordi Oriol cobrarà una segona vida al Teatre Nacional de Catalunya del 30 de juny al 17 de juliol. Amb la seva programaci­ó, i juntament amb dues peces més que acull el TNC durant el Grec, es compleix un desig de la directora del teatre, Carme Portaceli. “No podem mirar d’esquena al festival, sinó que ens hi hem de posar al costat”, va sentenciar. Així, la crítica i humorístic­a Europa Bull es representa­rà en un Grec que posa la mirada en aquest territori. “Ens semblava important que hi fos”, va determinar el director del festival, Cesc Casadesús. Sense allunyar-se del Vell Continent, MIVION (Ràdio Sarajevo) podrà veure’s al CCCB del 14 al 16 de juliol. És una peça documental de Carles Fernández Giua que accedeix a les vivències d’un periodista radiofònic que va viure la guerra de Bòsnia, però també a les d’un jove que desconeix el conflicte i una altra catalana d’origen bosnià. Tot per qüestionar-se quin és el preu de sobreviure a una guerra. D’altra banda, El Conde de Torrefiel representa­rà Una imagen interior, que tanca el cicle Ultraficci­ones, entre el 7 i el 9 de juliol al Lliure. A l’obra hi convergeix­en diverses discipline­s artístique­s per explorar les tensions entre l’individu i el col·lectiu.

En el terreny de la dansa, hi destaca la multipremi­ada Opening

Les estrenes de la 46a edició tracten el suïcidi, la violència del Raval, la política europea o la guerra

Night de La Veronal, que es podrà veure del 14 al 16 de juliol al TNC. La coreografi­a és de Marcos Morau, que, en referència a les arts escèniques, homenatja aquí “un univers que em fascina i m’asfixia”. El festival presenciar­à l’estrena de Runa, l’obra en què Lali Ayguadé explica la relació entre dues persones jugant amb els seus records, present i imaginari. Es presentarà del 3 al 5 de juliol al Mercat de les Flors. Així mateix, Ana Morales defensarà la seva particular visió del flamenc a Peculiar, programada al mateix escenari el 25 i 26 de juliol. ●

 ?? BErE Francesch / ACN ?? Els dramaturgs amb Carme Portaceli i Cesc Casadesús a la presentaci­ó de les produccion­s
BErE Francesch / ACN Els dramaturgs amb Carme Portaceli i Cesc Casadesús a la presentaci­ó de les produccion­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain