La Vanguardia (Català-1ª edició)

La política dels Jocs

- Santi Nolla

La separació entre política i esport és molt difícil. La línia que els divideix és molt difusa, però, quan la política entra de ple en l’esport, habitualme­nt no va bé. I quan l’arrasa, menys. El Govern central i el Comitè Olímpic Espanyol han decidit desistir de la candidatur­a per als Jocs d’hivern del 2030 davant la intransigè­ncia del president de la comunitat d’Aragó, Javier Lambán.

El comitè tècnic format per representa­nts de tots els implicats va aprovar un programa de repartimen­t de discipline­s amb el beneplàcit d’Aragó, però no de Lambán, que se’l va carregar quan l’hi van presentar i està utilitzant l’enfrontame­nt amb Catalunya pels Jocs per sumar vots a les pròximes eleccions. Però un sector ampli del territori aragonès estaria a favor de dur a terme la cita olímpica. Quan les persones estan per sobre de l’interès dels ciutadans, falla alguna cosa. I la candidatur­a ha caigut.

Catalunya ha estat impecable, i Alejandro Blanco, president del COE, també. El repartimen­t aprovat portava l’esquí alpí a Catalunya, i el nòrdic, el biatló i el patinatge, a l’Aragó. Barcelona es quedava només amb l’hoquei gel, en principi poc per a la potència de la marca. En el primer repartimen­t hi havia dotze proves més a l’Aragó que a Catalunya i un seguiment d’audiència segurament superior a les discipline­s del Pirineu aragonès i a

La intransigè­ncia de Lambán aboca Catalunya a buscar els Jocs Olímpics en solitari

Saragossa. Però no s’ha arribat ni a discutir el nom de la candidatur­a. La divisió de l’alpí per gènere entre Aragó i Catalunya no tenia sentit. El Govern va renunciar a l’última reunió a alguna prova perquè es portés a terme a l’Aragó, però Lambán ha preferit enfrontar territoris que arribar a acords. Mala estratègia. Les estacions aragoneses estaven encantades amb els Jocs. En moltes altres oportunita­ts el Pirineu aragonès havia sol·licitat els Jocs d’hivern, però no havia aconseguit l’objectiu. En aquesta hi estava molt a prop, però el partidisme polític i el mal entès anticatala­nisme ho han trencat.

Ara caldrà reconduir els Jocs Olímpics amb una proposta per al 2034 amb Catalunya, lamentant que una actitud personal impedís la vocació d’unir-se de dos territoris disposats a conviure sense problemes amb un projecte comú.

Lambán, del PSOE, no ha pogut ser convençut pel seu propi partit per arribar a un consens que beneficiar­ia Catalunya, Aragó i Espanya. Valdria la pena insistir en els Jocs d’hivern, perquè la candidatur­a d’estiu de Madrid-Barcelona, que s’havia postulat en algun moment, sembla que no té el suport majoritari actualment. Les bones idees haurien de superar els personalis­mes, i el Pirineu es mereix tenir uns Jocs Olímpics d’altura.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain