La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No demanem que transicion­in abans dels 12 anys!”

Els transgèner­es, vetats per a les grans proves de la FINA

- Sergio Heredia

Al març, Lia Thomas (23) arrasava les seves rivals en les 500 iardes femenines estil lliure dels Campionats NCAA dels Estats Units.

I després va dir:

–Vull ser olímpica a París 2024.

I en aquell moment es van encendre les alarmes als despatxos de la Federació Internacio­nal de Natació (FINA), preocupaci­ó que, com un ventilador, s’estendria en tots els àmbits de l’esport.

Alguns organismes van reaccionar. La Unió Ciclista Internacio­nal (UCI) va elevar el període d’espera per al transsexua­l que ha transicion­at a dona. Per a la ciclista, el compàs d’espera és ara de dos anys des de la seva transició, el doble dels dotze mesos que se li exigien abans.

La FINA ara també ha reaccionat.

Diumenge a Budapest, seu dels Mundials que s’estan celebrant aquests dies, el Congrés Extraordin­ari obria una votació.

–No estem dient això! És ridícul! –saltava ahir James Pearce, portaveu de la FINA–. El que estem dient, basant-nos en les opinions dels científics, és que la nedadora obtindrà un avantatge injust si ha transicion­at després del començamen­t de la pubertat. (...) De fet, en la majoria dels països ningú no pot transicion­ar a una edat tan jove, i gràcies a Déu ningú no s’hi veuria empès. Bàsicament, el que diem és que la majoria d’esportiste­s que transicion­en després de la pubertat gau

Al març, Lia Thomas es plantejava ser olímpica en natació; el seu discurs va encendre les alarmes

dirien de molts avantatges.

Els votants van tirar endavant la proposta basant-se en tres arguments: la igualtat d’oportunita­ts, l’ètica en l’esport i la salut de l’esportista. Representa­nts del moviment LGTBQ i escèptics la van qüestionar. A Filadèlfia, el doctor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain