La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assumir i treballar

- Luis Buxeres

“No hem sabut rematar el que era una bona temporada”. Les paraules de Sarunas Jasikevici­us després de caure davant el Reial Madrid són un bon resum de l’any del Barça, més decebedor que una altra cosa per culpa d’un últim mes i mig molt per sota de les expectativ­es.

Hi ha un abans i un després en el curs del conjunt blaugrana. Va passar a Belgrad. El Madrid va sorprendre el Barça a semifinals i Jasikevici­us va carregar amb duresa contra els seus jugadors. Es va trencar la màgia, i res no va tornar a ser igual. El rendiment esportiu de l’equip des de llavors parla per si mateix. El lituà, tan irascible a la pista com metòdic i dialogant a fora, no va tardar a adonar-se que s’havia equivocat, que li havia faltat una mica d’autocrític­a, i va intentar rectificar. Malgrat que es parla molt de l’aspecte físic, ha estat el psicològic el que ha llastat el Barça, que no ha sabut aixecar-se després de la clatellada que va patir a l’Eurolliga en el moment clau. Sense renunciar al seu mètode, Jasikevici­us ha modelat la seva actitud als partits des d’aleshores, i ha intentat recuperar la confiança total del seu vestidor, un lligam que no s’ha acabat de trencar del tot però que aquest últim mes no ha passat pel seu millor moment. La recepta ha estat menys esbroncade­s i més diàleg, però ja era massa tard.

Hi ha un cas paradigmàt­ic que ha frenat en excés el Barça, exacerbada a la final la inferiorit­at blaugrana a la pintura. Brandon Davies, que acaba contracte, s’ha desconnect­at de l’equip, una enorme decepció per a Jasikevici­us, que el va modelar a Kaunas i que després va convèncer el Barça perquè apostés fort per ell. De fet, el club li ha fet una oferta de renovació al límit de les seves possibilit­ats, però el pivot ha preferit firmar per l’Olimpia Milano per menys diners però un any més de contracte (3). L’actitud poc profession­al de Davies ha arribat fins a límits insòlits, capaç de ni mirar l’entrenador quan li dona instruccio­ns, com expliquen des del vestidor. La seva poca implicació en el joc no fa falta que l’expliqui ningú; ha saltat a la vista.

Des del que va passar a Belgrad es demana que algun responsabl­e de la secció doni la cara i ofereixi explicacio­ns, sigui el directiu Josep Cubells o el general manager Juan Carlos Navarro. Després de la derrota a la final de la Lliga Endesa la situació ja és de màxima tensió, i al club es plantegen sortir per fi a donar la cara. Mentre això passa, als despatxos del Palau afronten una setmana frenètica, ja amb la planificac­ió de la pròxima temporada traient fum. La delicada situació econòmica del club es veurà reflectida en un reajustame­nt pressupost­ari, però l’aposta del Barça pel bàsquet continuarà sent ferma.

S’ha parlat molt del futur de l’entrenador des del que va passar a la final four, però els que coneixen bé el lituà confirmen que no és dels que abandonen per la derrota, i no preveuen que marxi. Al club tampoc no han sorgit dubtes sobre el projecte, i ni tan sols es descarta un possible moviment que en reforci la figura. La plantilla, en canvi, sí que patirà variacions importants. La de Brandon Davies no serà l’única baixa. Rolands Smits, amb ofertes de Baskonia i València, seguirà els seus passos. Nigel Hayes-Davis, també aposta personal del tècnic, no ha complert les expectativ­es i no continuarà al Barça, i alliberarà, a més a més, una plaça d’extracomun­itari. Podria ser que el capítol de baixes no s’acabés aquí, ja que el baix rendiment de Calathes en la seva segona temporada ha obert molts interrogan­ts. Amb un any més de contracte amb el Barça, el base nord-americà té molt mercat en equips d’Eurolliga, i ara mateix cap de les dues parts no descarta una possible marxa.

A l’altre costat de la balança, al capítol d’altes, el primer fitxatge serà el de Jan Vesely, que arriba per cobrir la baixa de Davies. L’operació del pivot txec està tancada i serà anunciada aquesta mateixa setmana. També aterrarà a Barcelona Oscar da Silva (23) procedent de l’Alba Berlín, un jugador de 2,06 m en qui el cos tècnic té molta confiança i que compensarà la marxa de Smits. Encarrilad­a a falta de firma està l’operació de Tomas Satoransky (30), que fa poc va sopar amb Jasikevici­us i que podria suplir l’adeu de Calathes. A més a més, James Nnaji i Michael Caicedo, tots dos del planter, guanyaran pes al primer equip, malgrat que no queda clar si continuara­n amb fitxa del filial o no.

En plena digestió dels errors, al Barça ja es mira al futur. Toca assumir i treballar. ●

Jasikevici­us no és dels que abandonen en la derrota, i el club en vol reforçar la figura

Davies, Smits, Hayes i potser Calathes marxaran; Vesely i Da Silva estan fitxats

 ?? ni Duch ?? Sarunas Jasikevici­us, pensatiu, assegut a la banqueta visitant del WiZink Center
ni Duch Sarunas Jasikevici­us, pensatiu, assegut a la banqueta visitant del WiZink Center
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain