La Vanguardia (Català-1ª edició)

Díaz planteja apujar a les elèctrique­s deu punts l’impost de societats

La ministra vol incloure un xec de 300 euros per als vulnerable­s en el pla de xoc

- Jaume Masdeu

L’endemà del desastre electoral de l’esquerra a Andalusia, la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va llançar les seves propostes per renovar el pla de xoc contra la inflació, entre les quals destaca un augment de deu punts de l’impost de societats a les grans empreses elèctrique­s.

És un conjunt de mesures en gran part ja anunciades per Díaz els últims dies, però que ara ha concretat més, i ho ha fet curiosamen­t en una successió de tuits publicats a les vuit del vespre. No és el seu estil habitual.

Les mesures van destinades al pla de xoc que decau el 30 de juny i que el Govern central ha anunciat que renovarà, però en el com és on sorgeixen les diferèncie­s entre el que planteja la part socialista del Govern central i la de Podem.

“La inflació està afectant les famílies. Es nota a l’hora de fer la compra o de quadrar els comptes a final de mes. El Govern espanyol va actuar amb rapidesa i determinac­ió, però ara no és suficient. Hem de reforçar la protecció davant una crisi internacio­nal”, va escriure Yolanda Díaz, que proposa un augment de l’impost de societats de les elèctrique­s, un descompte d’un 50% a l’abonament de transport, una bonificaci­ó de la gasolina en funció del nivell de renda del consumidor i un xec de 300 euros per als més vulnerable­s.

Amb aquesta concreció de les mesures que planteja, Díaz prova de fer avançar les negociacio­ns del pla de xoc del Govern central, en què el sector socialista fins al moment es mostra reticent al que s’ha impost a les elèctrique­s, que planteja enfocar-ho als pròxims pressupost­os, i no s’ha pronunciat sobre la bonificaci­ó de les gasolines segons la renda.

“És imprescind­ible reforçar la protecció de la ciutadania i avançar en mesures que potenciïn la transició energètica”, va apuntar la vicepresid­enta segona, que va subratllar que aquesta inversió social i ecològica no pot pagar-la la ciutadania en aquest moment tan complicat. “Les grans empreses energètiqu­es han de fer una contribuci­ó extra. Proposem d’incrementa­r 10 punts el tipus de societats per recaptar entre 1.500 i 2.000 milions”, va afirmar Díaz. Això suposaria que aquest impost passaria de l’actual 25% a un 35% per a aquestes companyies. És la concreció del gravamen a les elèctrique­s que ha reclamat els últims dies, que discrepa sobre com implementa­rlo, tant amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. com amb la vicepresid­enta de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Díaz també planteja un xec de 300 euros per als més afectats per la crisi, a l’estil del que s’ha posat en marxa a França: reduir a la meitat l’abonament del transport públic i bonificar el preu de la gasolina i el gasoil no profession­al segons el nivell de renda dels beneficiat­s. Actualment s’aplica un descompte de 20 cèntims de manera generalitz­ada. ●

 ?? JULIEN WARNAND / EFE ?? La vicepresid­enta Yolanda Díaz a la reunió de ministres d’Ocupació de la UE
JULIEN WARNAND / EFE La vicepresid­enta Yolanda Díaz a la reunió de ministres d’Ocupació de la UE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain