La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá es mostra obert a reduir la quota a autònoms de rendes altes

Els sindicats reclamen rebaixes també per als treballado­rs amb menys ingressos

- Jaume Masdeu

L’acord per revolucion­ar l’actual sistema de cotització dels autònoms de manera que cada un pagui en funció dels seus ingressos pot ser molt a prop. A la reunió d’ahir, el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social va mostrar bona disposició a rebaixar les quotes de les rendes altes, cosa que podria facilitar un acord la pròxima trobada, que se celebrarà dilluns.

És una de les reivindica­cions constants de la patronal i ATA que, des de l’inici d’aquestes negociacio­ns, han insistit que els autònoms de més renda no poden acceptar uns increments de quota tan elevats com els que plantejava el ministeri. Ahir, ATA va tornar a demanar la reducció dels trams superiors, i els representa­nts del ministeri van mostrar “bona disposició” a acceptar-ho, segons han indicat a La Vanguardia fonts de la negociació.

Per la seva part, les organitzac­ions d’autònoms lligades als sindicats van insistir en una altra rebaixa, la de la quota dels treballado­rs per compte propi amb menys ingressos. És difícil d’imaginar que el Govern espanyol faci una concessió a uns i no a la resta, per tant, una rebaixa en alguns trams tant en la renda baixa com en la mitjanaalt­a pot ser l’opció que plantegi el ministeri els pròxims dies.

Recordem que, a l’última proposta del 13 de juny, el ministre José Luis Escrivá va proposar catorze trams de base de cotització en funció dels ingressos nets, que suposen unes quotes que van des de la mínima de 245 euros fins a la màxima de 565 euros. En aquell moment, el ministeri va introduir també una reducció per a les rendes mitjanes com a fórmula per aconseguir el suport de la patronal i ATA. No n’hi va haver prou, i ara haurà de modificar una vegada més aquests trams.

Tot i això, la valoració del ministeri de la reunió d’ahir és positiva, destaquen que hi havia hagut “importants avenços” i que amb les aportacion­s de les associacio­ns d’autònoms presentarà una altra proposta per discutir-la dilluns. Per part de la patronal i ATA, el to del rebuig va ser més moderat que en ocasions anteriors, reconeixen que hi va haver “punts de trobada”, però no prou. Continuen sense donar el seu vistiplau al pla i assenyalen que “hem traslladat al Govern espanyol que la nostra proposta anava per una altra línia, tenint en compte les circumstàn­cies, i esperarem, en principi, a veure quina és la proposta que ens fa arribar”, va afirmar Lorenzo Amor, president d’ATA.

També UATAE, l’associació lligada a CC.OO., va reclamar modificaci­ons insistint que no és acceptable que un autònom amb ingressos de 500 euros pagui un 50% de cotització, i un amb més de 4.000 en pagui un 14%. “L’esforç ha d’estar més repartit”, van insistir en aquesta associació.

Més satisfeta es va mostrar

UPTA, l’associació lligada a UGT, que va qualificar la reunió de molt positiva i de pas endavant. Tot i això, el seu president, Eduardo Abad, va reclamar que “els autònoms amb pitjors rendiments tinguin una rebaixa encara més gran que la que el Govern espanyol posa sobre la taula”, una cosa que va considerar fonamental. Segons els seus càlculs, amb aquesta proposta, 2,4 milions d’autònoms veuran com es rebaixa la seva cotització a la Seguretat Social, sense que disminueix­in els seus drets.

És la recta final d’una llarga negociació en què es vol corregir la facultat d’elecció de la base de cotització, cosa que es qualifica com una “distorsió” que suposa una minva de recursos per al sistema i un nivell més reduït de protecció per als autònoms. ●

Recta final d’una negociació amb “importants avenços” i amb nova proposta per a dilluns

 ?? J.J. Guillén / EFE ?? El ministre José Luis Escrivá durant una presentaci­ó ahir
J.J. Guillén / EFE El ministre José Luis Escrivá durant una presentaci­ó ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain