La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t constata que el creixement perd intensitat

El PIB augmentarà un 4,9% aquest any i un 2,9% el 2023

- Raqu l Qu lart

La recuperaci­ó econòmica després de la crisi de la covid comença a donar símptomes d’alentiment. La guerra d’Ucraïna, la crisi energètica, la inflació i els colls d’ampolla a les fàbriques i en el transport també estan tenint efectes sobre l’economia catalana, que creixerà aquest any un 4,9%, i el que ve, un 2,9%, segons les previsions de l’informe anual de l’economia catalana 2021 que va presentar ahir el Govern de la Generalita­t. Les dades contrasten amb l’expansió d’un 5,4% que va experiment­ar el producte interior brut català (PIB) l’any passat després de caure un 11,7% el primer any de pandèmia. Una evolució positiva que va ser possible gràcies a l’impuls de la demanda interna –que va contribuir en 4,7 punts percentual­s al PIB – i la demanda externa. I també pel creixement de fluxos de béns i serveis, l’augment en les exportacio­ns i la millora del turisme. Tots els sectors van registrar alces, tot i que serveis (6,3%) i indústria (5,6%) van ser els que més van créixer.

Tot i això, l’estudi constata que a partir del primer trimestre d’aquest any la recuperaci­ó va començar a perdre intensitat pels efectes de la crisi de subministr­aments –que està ocasionant dificultat­s a un 60% de les indústries a Catalunya–, la inflació i l’anunci d’increment del tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE). Una mesura que té per objectiu frenar la forta pujada dels preus, malgrat que el Govern considera que no es pot descartar que la inflació es mantingui en nivells alts.

Els indicadors de confiança empresaria­l han disminuït aquest any, tot i que les variables d’ocupació ja han tornat als valors prepandèmi­cs. La taxa d’atur s’espera que el 2022 sigui d’un 10,4%, i que el 2023 baixi a un 9,9%, però

La crisi dels subministr­aments, la inflació i l’anunci de pujada de tipus penalitzen el PIB

 ?? Llibert Teixidó ?? Línia de muntatge del Cupra Formentor a Martorell
Llibert Teixidó Línia de muntatge del Cupra Formentor a Martorell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain