La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu als russos i xinesos

Els estrangers van augmentar un 24% la compra d’habitatges el 2021, però algunes nacionalit­ats s’han desplomat

- Mota aGuador

Els estrangers van comprar 9.847 habitatges a Catalunya l’any passat (un 24,7% més que l’any anterior) i han accelerat aquest any encara més les adquisicio­ns, però ja no compren els mateixos: s’han disparat els compradors holandesos, alemanys, marroquins i romanesos, mentre que els compradors de la Xina i Rússia, que van arribar a tenir immobiliàr­ies especialit­zades, s’han desplomat.

Luis Fabra, director de la consultora Gamerin, va presentar ahir un estudi fet per a l’Associació i el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliàr­ia (COAPI) sobre els compradors internacio­nals. Els russos, va explicar Fabra, van ser grans compradors durant els anys de la bombolla, però després “la mala evolució del ruble i les tensions polítiques amb la UE han anat reduint les compres”, que ara estan en mínims. Els xinesos, al seu torn, van esfondrar la participac­ió en el mercat després de la pandèmia i l’any passat van comprar només 418 habitatges a Catalunya.

A Espanya, assenyala Fabra, la situació és semblant: les compres de russos (1.278 habitatges) han caigut un 58% des dels màxims que van aconseguir el 2014, quan van ser el tercer mercat. Els xinesos, per la seva part, van comprar 1.273 habitatges, la meitat que el 2019. A tot Espanya, els estrangers van comprar 60.973 habitatges el 2021, amb una pujada d’un 28,3%.

A Catalunya els estrangers van comprar un 11,05% dels habitatges l’any passat, (un 10,8% en tot Espanya). Però un 74% van ser ciutadans que ja resideixen a la comunitat. Així, tot i que els francesos es mantenen com a principals compradors a Catalunya (amb 1.889 habitatges i un augment d’un 10%), després destaquen els compradors del Marroc (que creixen un 31%), Itàlia (+21%) i Romania (+26%). Els col·lectius que creixen amb més força són els alemanys (un 42% més) i els holandesos (54% més). En els grans col·lectius residents també destaca l’enfonsamen­t dels argentins respecte les xifres de fa uns anys, tot i que segons els immobiliar­is és un miratge estadístic: la majoria ja arriben a Espanya amb nacionalit­at comunitàri­a, especialme­nt italiana i alemanya, i es comptabili­tzen en aquestes nacionalit­ats.

L’estudi dels API destaca que en el primer trimestre ja s’han superat a Espanya les vendes d’abans de la covid, i que la tendència es mantindrà aquest any. “Els estrangers donen estabilita­t al mercat, perquè la seva capacitat de compra depèn de la situació dels seus països d’origen, no de la nostra”, va assenyalar Fabra.

La Comunitat Valenciana, amb 16.595 habitatges, va ser la preferida pels estrangers el 2021, seguida d’Andalusia (13.470), Catalunya, les Canàries (5.148) i les Balears (5.009). En termes percentual­s, el pes més gran dels compradors internacio­nals és a les Balears (33%), les Canàries (24%) i la Comunitat Valenciana (21%). ●

Un 11% de les vendes són internacio­nals, liderades per França, el Marroc, Itàlia, Romania i Alemanya

 ?? César Rangel / ARXIU ?? Aparador d’una immobiliàr­ia focalitzad­a a atreure compradors xinesos
César Rangel / ARXIU Aparador d’una immobiliàr­ia focalitzad­a a atreure compradors xinesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain