La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les presentarà un pla de xoc davant possibles talls del gas rus

Els líders europeus acorden reformar el mercat elèctric per abaratir la llum

- Beatriz Navarro Brussel·les. Correspons­al

Quatre mesos després que comencés la guerra d’Ucraïna, un conflicte sense final a la vista, els líders europeus van reafirmar ahir el seu total suport al Govern de Volodímir Zelenski davant Rússia, però no van amagar la seva inquietud per les conseqüènc­ies econòmique­s de la crisi. “La inflació és una gran preocupaci­ó per a tothom”, va admetre el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va acusar Rússia de l’actual alça de preus dels aliments, l’energia i les matèries primeres. “Ens enfrontem a un gran desafiamen­t econòmic global”, va assenyalar el canceller alemany, Olaf Scholz.

Una dotzena de països europeus ja s’enfronten a talls parcials o totals del subministr­ament de gas rus, i a Brussel·les s’escampa la impressió que tard o d’hora Moscou tancarà l’aixeta per pressionar la Unió Europea perquè deixi de donar suport amb armes a Ucraïna i aixequi les sancions econòmique­s. Els líders europeus no es plantegen cap d’aquests dos extrems, i ahir van encarregar a la Comissió Europea un pla de xoc de cara a una tardor i un hivern que poden ser complicats.

“Hem d’esperar el millor però preparar-nos per al pitjor”, va dir la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen. Al juliol, entre altres iniciative­s, presentarà “un pla europeu comú d’emergència per reduir la demanda energètica” d’acord amb la indústria i els estats membres.

“Si abaixem dos graus la calefacció a l’hivern o deixem pujar la temperatur­a dos graus més a l’estiu, podrem estalviar l’equivalent a tot el gas que arriba pel gasoducte Nord Stream I”, va assenyalar l’alemanya abans d’evocar les mesures que la UE ja està prenent per diversific­ar els proveïdors energètics de la UE, com l’augment del subministr­ament procedent dels Estats Units, Noruega i l’Azerbaidja­n i els acords firmats amb Israel i Egipte.

El pla ha de “garantir el subministr­ament d’energia a preus assequible­s a la UE”, afirmen les conclusion­s de la cimera, en què es van evocar mesures de solidarita­t entre els diferents països per fer front a nous talls de gas. “A part de donar suports temporals als ciutadans i les empreses, és essencial ajudar la nostra societat a adaptar-se a les noves condicions”, va assegurar la presidenta de la Comissió, que va destacar que “l’era dels combustibl­es fòssils barats no tornarà”.

A més a més, per primera vegada des que va començar la guerra, la Unió Europea s’ha mostrat oberta a reformar el seu mercat elèctric perquè el gas deixi de tenir un paper prepondera­nt en la fixació del preu de la llum. Revisar el procés de fixació del preu de l’electricit­at és una vella demanda d’Espanya i altres països perifèrics, que van patir abans que les economies del centre de la Unió l’alça de preus de l’energia deri

“Ens hem de preparar perquè l’era dels combustibl­es barats no tornarà”, avisa Von der Leyen

Brussel·les treballa en un pla d’emergència per reduir la demanda d’energia a tota la UE

vada dels desajustos en la cadena global de subministr­aments i l’augment de la demanda de gas.

“El mercat elèctric actual estava dissenyat per quan volíem que les energies renovables entressin al mercat, quan el mercat estava dominat pels combustibl­es fòssils”, va admetre Von der Leyen, reticent fins fa poc a revisar el model. Ara la presidenta de l’executiu comunitari reconeix que no té sentit que sigui el gas el que defineixi el preu final de l’electricit­at, i aquest estiu presentarà models alternatiu­s. Malgrat la urgència expressada per diversos líders europeus per la situació del mercat energètic i el seu impacte en la inflació, la qüestió no serà debatuda pels líders fins a l’octubre.

El primer ministre italià, Mario Draghi, havia proposat convocar una cimera extraordin­ària al juliol per abordar la situació econòmica, però el temor d’aixecar massa expectativ­es va portar la UE a desestimar la idea. Draghi va insistir, de totes maneres, en la urgència per actuar en el terreny de l’energia, ja que representa un 40% de l’augment de preus. “Si aconseguim fer alguna cosa en aquest front, obtindrem un progrés en termes de reducció i contenció de la inflació”, va dir. ●

 ?? FgèncnieNN VOGnL / nAn ?? Brussel·les presentarà al juliol un pla per contenir el consum d’energia
FgèncnieNN VOGnL / nAn Brussel·les presentarà al juliol un pla per contenir el consum d’energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain