La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joia o enterramen­t? L’any perdut des dels indults

Els indults van alleujar els presos independen­tistes i les famílies, però ni Sánchez ha desenvolup­at aquell actiu polític ni ERC ha aconseguit rèdits pel seu suport al PSOE. Pressionat per la patacada a Andalusia, Sánchez vol recuperar terreny

- Isabel Garcia Pagan Barceren n arerMaeBie­qenruereae­lGo

Els 7 de Lledoners és el nom d’un grup de WhatsApp a través del qual els que van ser presos de l’1-O mantenen el contacte personal. Un parell de dies abans de ser indultats pel Govern de Pedro Sánchez, amb la decisió anunciada, van aprofitar un permís penitencia­ri per dinar plegats en un restaurant pròxim a la presó i celebrar l’adeu a la cel·la. Un any després, el xat continua actiu i està previst que pròximamen­t l’àpat es repeteixi. Però la llibertat dels líders del procés no ha permès greixar ni el pacte entre PSOE i ERC a Madrid ni les relacions entre republican­s i Junts. Sobre l’estratègia de l’independen­tisme hi sobrevola la mateixa disjuntiva que tenien els presos el minut previ a sortir per la porta de Lledoners i que va captar TV3:

Jordi Sànchez: Amb expressió de joia o no?”

Jordi Cuixart: I tant! Victòria, és una victòria!

Oriol Junqueras: No, no. Enterramen­t, enterramen­t, que si no sembla que celebrem que n’hi ha molts de represalia­ts.

I un any després? Joia o enterramen­t? Els indults per “utilitat pública” van alleujar Junqueras, Sànchez, Cuixart,

Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Encara més les seves famílies. El president del Govern espanyol els va convertir en estendard del seu retrobamen­t i, en plena pandèmia, Espanya els va pair sense gaires antiàcids. Fins i tot el PP va fracassar en la recollida de firmes i es va tornar a llançar als braços del Tribunal Suprem a la recerca d’una censura a Sánchez que es manté viva per la jubilació d’un magistrat i una substituci­ó.

Però des d’aleshores, ni Sánchez no ha desenvolup­at l’actiu polític d’aquella decisió ni ERC ha tret partit del seu pacte d’investidur­a. Sense diàleg real ni fets que l’apuntalin, després dels indults s’ha perdut un any que ara el president del Govern central, apressat per la patacada electoral a Andalusia, pretén recuperar amb un motiu tan utilitaris­ta com sumar els vots d’ERC al pressupost del 2023.

Quan van començar la partida, PSOE i ERC sabien que no hi havia solució exprés al conflicte català, però van acordar obrir un camí que ha derivat en cul-desac. La reunió d’aquesta setmana entre

Félix Bolaños –ministre impertèrri­t– i

Laura Vilagrà –cara de cas Pegasus i

Els 7 de Lledoners és

uniforme de taula de diàleg– pretén iniciar un nou procés contaminat pel Catalangat­e, el fiasco de la inversió en infraestru­ctures i les mútues necessitat­s partidiste­s. Al PSOE l’ofeguen les enquestes i ERC veu com Junts guanya batalles públiques sense desgast a propòsit de la desatenció dels socialiste­s als seus acords.

El nou compromís és fixar un mètode de treball que ja existia i abordar, segons ERC, “l’agenda antirepres­siva”. El que Bolaños anomena “desjudicia­lització” era el punt 2 de l’agenda del retrobamen­t que Sánchez va lliurar a Pere Aragonès l’any passat. Al Govern esperen novetats potser poc vistoses però efectives que acabin repercutin­t en les causes pendents per l’1-O al Tribunal Constituci­onal –la reforma que impulsa el PSOE porta a una majoria progressis­ta–, el Suprem, l’Audiència Nacional, el TSJC o els jutjats d’instrucció 13 i 18. Investigac­ions, aquestes, obertes fa cinc anys i que ara poden acumular-se. També està pendent de devolució la fiança milionària que ERC va presentar davant el Tribunal de Comptes i que ara pot cobrir l’ICF.

Al Palau de la Generalita­t prefereixe­n no especular, però que sí ofereixen com a full de ruta l’informe Cilevics del Consell d’Europa, crític amb el judici del procés, i del qual parlamenta­ris de PSOE i PP van aconseguir esborrar les referèncie­s a Espanya. L’informe denuncia les causes penals obertes contra funcionari­s i les ordres de detenció vigents a l’estranger. Recomana reconsider­ar els delictes de sedició i rebel·lió i fins i tot reformar el Tribunal de Comptes. Propostes que es van enterrar en un calaix del Consell de Ministres o ja han estat rebutjades pel PSOE al Congrés.

El dret a l’autodeterm­inació no encaixa a les files socialiste­s i la llei amnistia xoca amb el front PSOE-PP-Vox, que ja va evitar el març de l’any passat fins i tot debatre-hi. Les 200.000 firmes lliurades pels independen­tistes al Congrés reclamant l’amnistia reposen tal com van entrar fa un any en dependènci­es del Palau de la Carrera de San Jerónimo. No es van registrar ni es requereix justifican­t de recepció polític. Ara, partits i entitats es plantegen presentar una proposició de llei al Parlament per remetre-la a Madrid, on esperarà torn a la cua autonòmica del Congrés.

Les diferèncie­s internes alenteixen les iniciative­s però no la pressió sobre el relat. El 30 de juny Cuixart participa a Ginebra en un side event sobre el Catalangat­e en la 50a sessió del Consell de Drets Humans de l’ONU, i Carles Puigdemont espera el 14 de juliol les conclusion­s de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE sobre les euroordres del magistrat Pablo Llarena.

Sánchez pretén arribar al Debat sobre l’Estat de la Nació a finals de juliol amb acords tancats amb ERC que li permetin esbossar les línies mestres del pròxim pressupost, blindar-se per l’esquerra i pacificar la carpeta catalana. Equips del ministeri de Bolaños i el departamen­t de Vilagrà tenen dues setmanes per avançar en un marc de treball que reactivi la taula de diàleg, tot i que sobrevola l’oposició de Junts a qualsevol acord. Els postconver­gents alcen la veu tot i que que Turull, com a secretari general, relativitz­a una sortida del Govern. Junts lamenta la “unilateral­itat” dels republican­s en les seves relacions amb el PSOE, i ERC recorda que és Junts qui “no vol ser” a la taula de diàleg. Malgrat tot, tots saben que no hi ha retrobamen­t total sense que Junts i Puigdemont participin del mateix.

La qüestió immediata és: es pot recuperar en un mes un any perdut? Alegria o enterramen­t?

Sánchez vol recuperar el temps amb ERC per a una cosa tan útil com garantir-se el pressupost del 2023

Les 200.000 firmes per l’amnistia dormen en dependènci­es del Congrés sense cap objectiu

vegada surt més porqueria per eliminar”.

La presidenta de la formació, Laura Borràs, també ha concedit una entrevista, en el seu cas amb Efe, en què rebutja la dinàmica de “competició” i els “vots de càstig” que hi va haver en la primera fase del congrés en la renovació de la direcció, que van afectar alguns dels dirigents que ella havia proposat. En aquest sentit, Borràs crida a la “unitat” al si del partit. “Si hi ha gent que té mala fe, el que recomano és que vagin a altres llocs, no que continuïn a JxCat”, assenyala. ●

 ?? Nzex Garcia ?? el nom de grup de WhatsApp que comparteix­en els ex presos
Nzex Garcia el nom de grup de WhatsApp que comparteix­en els ex presos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain