La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que havia de passar…

-

ria: el cansament de l’electorat provocat per l’actual deriva de la política espanyola, en la qual no se sap què resulta més avorrible: si l’enviliment provocat per la persecució exclusiva i obscena d’objectius estrictame­nt personals i partidiste­s, o el causat per les formes barroeres, agres, descordade­s i, en algun cas, eixelebrad­es, que prodiguen tant els protagonis­tes com els actors de repartimen­t. Tot això sense un bri d’intel·ligència, d’ironia i d’humor, però amb una sobreabund­ància d’insults, desqualifi­cacions i agressions verbals. Un erm intel·lectual i de misèria moral.

3) Els casos més sinistres d’aquest disbarat es donen tant a la dreta com a l’esquerra. A la dreta, amb apel·lacions constants a un mal entès patriotism­e de cartó pedra, que treu pit amb fatxenderi­a. A l’esquerra, amb ostentació sostinguda d’una pretesa superiorit­at moral autoatorga­da, trasbalsad­a de bonisme sectari, que entén i utilitza com a patent de cors.

4) No és estrany que, amb aquests antecedent­s, l’escenari polític espanyol es presenti així: a) Hi ha una extrema dreta, que és Vox. b) Hi ha un conglomera­t a l’esquerra, vertebrat pel Partit Socialista de Pedro Sánchez, amb els populistes d’extrema esquerra (Podem i assimilats) i l’aliança tàctica dels nacionalis­tes perifèrics. c) Un amplíssim centre, que avui està abandonat pels dos partits que l’haurien d’ocupar: el Partit Popular i el Partit Socialista anterior a Pedro Sánchez, que se’n va anar i potser no tornarà.

5) Aquest centre, avui buit i invertebra­t, “una voz como Lázaro espera / que le diga ‘Levántate y anda’”. El president andalús ha volgut ser aquesta veu a la seva terra i està clar que ho ha aconseguit, a l’assolir

El PP podria ocupar una part significat­iva del centre vacant amb una proposta oberta

una àmplia majoria absoluta. Això marca el camí a seguir per a tot aquell que no es negui a veure-ho, ja que hi ha un centre que espera a qui es disposi a liderar-lo oferint-li un programa moderat obert al consens. Una oportunita­t que cobra una especial dimensió a causa de la gairebé segura incomparei­xença del Partit Socialista, pel que sembla disposat a sacrificar la seva tradició moderada amb l’objectiu del projecte personal del president Sánchez.

6) Es diu des del Partit Socialista que les eleccions autonòmiqu­es no són extrapolab­les a les generals. No ho sé, ni hi entro. Només sé que l’escenari polític immediat en què es desenvolup­a la nostra acció política és Espanya, el mateix i únic, per tant, en què també tenen lloc els seus episodis autonòmics i municipals. Això significa que tots els processos electorals estan interrelac­ionats, per la qual cosa és suïcida prescindir completame­nt de tot precedent.

7) El Partit Popular té davant seu una gran oportunita­t: ocupar una part significat­iva d’aquest centre vacant amb una proposta oberta. I pel que fa al Partit Socialista, ell sabrà el que li convé, però haurà de ponderar molt seriosamen­t el que li ha passat al Partit Socialista francès. Els partits ja no són esglésies amb fidels que creuen a cegues en un catecisme de dogmes, sinó instrument­s necessaris, però rebutjable­s i substituïb­les per d’altres, per participar en la vida pública. Els líders socialiste­s, barons inclosos, hauran de decidir.

8) No hi ha pitjor cec que el que no hi vol veure, ni pitjor sord que el que no hi vol sentir. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain