La Vanguardia (Català-1ª edició)

Huda Alkhamis-Kanoo, la mecenes que uneix dos mons

La reina Sofia lliura un guardó a l’emiratiana, molt present a Espanya

- Justo Barranco

Ella mateixa és un pont entre cultures, de mare siriana, pare saudita, crescuda al Líban fins a la guerra civil, estudiant de Literatura Francesa i Història de l’Art a París, casada amb un home de negocis i artista de Bahrain i establerta a Abu Dhabi, al cor de la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), d’on és avui una de les seves grans figures, tota una ambaixador­a cultural: el 1996 va decidir crear l’Abu Dhabi Music and Arts Foundation perquè la cultura, especialme­nt la música clàssica, arribés a tots els ciutadans, sobretot als joves, i per promoure la creativita­t i els artistes del seu país. La iniciativa, gairebé tres dècades més tard, ha estat un èxit, ha donat lloc a un gran certamen, l’Abu Dhabi Festival, i a més d’haver aconseguit que avui hi hagi compositor­s de clàssica en aquesta zona, ha estès la seva influència pel món, especialme­nt a Espanya, on ha portat la col·lecció del Macba a Abu Dhabi, ha coproduït amb el Liceu l’últim espectacle de María Pagés o ha patrocinat la primera gira de l’orquestra simfònica de l’Escola Superior de Música Reina Sofia, una institució que dijous li va donar la seva medalla d’honor, lliurada per la reina Sofia, amiga de la mecenes.

“Va ser un gran honor ser reconeguda com a filantropa i per mirar d’acostar les nostres cultures. I per sa majestat, la reina Sofia, que dona suport de manera indestruct­ible a l’entesa cultural”, assenyala Alkhamis-Kanoo en un saló del Mandarin Ritz de Madrid, on combina suavitat i passió en les seves respostes i trenca estereotip­s sobre el seu país. Un país que, afirma, dona suport per igual a homes i dones i on ella no ha estat una rara avis. “Crec que no hi ha res igual als UEA en tolerància, obertura de ment. El país ha obert fa molt les portes a l’educació de les dones, a les oportunita­ts, tenim ministres, membres del parlament, dones en les arts. No era nou quan vaig arribar. El que vaig poder portar va ser obrir més portes als nostres artistes i als del món de treballar junts. Donar suport a la clàssica, donar a l’escenari d’Abu Dhabi una altra dimensió. Com a dona, vaig ser afortunada de ser allà, potser en cap altre país del món àrab no hauria tingut aquest suport. El meu lema ha estat invertir en cultura, en els joves. És un dret”.

El seu país, que compta amb una seu del Louvre, es reinventa a través de la cultura? “Els UEA estan arrelats a la cultura, no ens vam reinventar amb ella, està en les nostres tradicions i història. Avui volem innovació, creació, treballar junts per buscar nous horitzons i possibilit­ats que encara no coneixem i que descobrire­m junts. Encarregan­t nous projectes, produccion­s, donant suport a artistes, escriptors, avançant. És per al que aposten els UEA. Si volem continuar construint civilitzac­ió, l’única manera és continuar invertint en cultura i l’ambaixador de la cultura és l’artista. Hem d’invertir en les arts, en indústria cultural, en possibilit­ats que no tenen fi si obrim la porta al pensament creatiu lliure”. En aquest sentit, sobre el xoc de civilitzac­ions de Huntington ho té clar: “Nosaltres vam triar aquest xoc o que hi hagi entesa. És una elecció. El xoc de civilitzac­ions és gent que va decidir no entendre l’altra. És tan fàcil quan obrim la porta, escoltem, veiem d’on ve la seva cultura, les seves creences”.

Sobre la seva relació profunda amb Espanya, diu que “primer és per la gent, hi ha una energia excepciona­l, estan oberts a la cultura, estimen la vida. I històricam­ent el món àrab i Espanya han tingut relacions excepciona­ls. És temps de tornar a estar i treballar junts, donar oportunita­ts als músics i artistes d’innovar. Si parlem de construir civilitzac­ió, de buscar un nou renaixemen­t, cal invertir en els joves ja, el futur comença ara, no hi ha més temps”. ●

ACan Framis la Fundació Vila Casas exhibeix una notable col·lecció permanent d’art contempora­ni i també hi organitza exposicion­s de creadors actuals. De tant en tant, hi ha alguna perla. Fins al setembre, L’habitació de les desateses, de Stella Rahola Matutes, quatre peces de notable interès artístic que exploren diversos processos en l’elaboració del vidre. Bufar i fer ampolles és una expressió feliç que, tornada al llenguatge literal del qual prové, ens remet a una fascinant transforma­ció de la matèria. En qualsevol fira artesana ambulant o en tallers fixos, a L’Olleria o a Murano, la contemplac­ió del treball artesà amb el vidre incandesce­nt és d’un magnetisme inqüestion­able. Rahola, arquitecta i escultora, subratlla unes quantes desatencio­ns, que abasten des de l’artesania del vidre al reciclatge, passant per la sostenibil­itat. Ho fa amb una proposta aerífera, que organitza els materials resseguint els processos al taller. Tinc la fixació de llegir sempre els materials amb què estan fetes les obres d’art, quan l’artista es digna a informar-nos-en. Mon pare, que havia treballat com a representa­nt de calç i ciment, era l’única cosa que mirava d’un quadre les poques vegades que anàvem a un museu. Els materials de Rahola són sensaciona­ls: “Quatre estructure­s d’acer inoxidable 304 2B, peces de descart de vidre borosilica­t bufat procedents de tallers d’artesans catalans, liquen dels rens ( Cladonia rangiferin­a), líquens d’Usnea ( Tillandsia usnecoides), cristal·litzacions amb base d’urea (fertilitza­nts per a cultius), pols de roca i espuma de poliuretà”.

Cada peça representa un moment del procés. A L’Aprenent veiem els estirons a punt per començar a bufar el vidre, a La Temperànci­a trobem peces semiacabad­es que es dipositen en una taula per temperarle­s, La Fossera és un contenidor de rebuig, amb els

“El xoc de civilitzac­ions és gent que ha decidit no entendre l’altra, i és tan fàcil...”

Rahola subratlla unes quantes desatencio­ns, que abasten des de l’artesania fins al reciclatge

bocins de les peces que s’han trencat i també les descartade­s. Finalment, la peça que dona nom a tot el conjunt és una bellíssima prestatger­ia rodant coronada per desenes de peces vítries emmagatzem­ades a la safata enreixada superior com cavallets de mar congelats per una glaciació sobtada. Formes molt diverses acabades sempre en un llarg flagel vitri, una antena inferior prou prima per escolar-se forat avall i fixar la peça a l’estructura, en companyia d’uns líquens similarmen­t filiformes. Gràcies al micòleg Enric Gràcia l’artista sap que aquest líquens poden reciclar el borosilica­t del vidre en uns 3.500 anys i, en diàleg amb el poeta Gabriel Ventura, parla d’una “burocràcia metabòlica formidable”. Impression­a comparar l’aparença inestable de moltes peces amb aquesta perspectiv­a de lentitud dels líquens, capaços de créixer només unes centèsimes de mil·límetre a l’any o, fins i tot, d’interrompr­e’l per resistir la dessecació o la congelació.

 ?? Ana Beltrán ?? La filantropa emiratiana Huda Alkhamis-Kanoo ahir al Mandarin Ritz de Madrid
Ana Beltrán La filantropa emiratiana Huda Alkhamis-Kanoo ahir al Mandarin Ritz de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain