La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amenaça de col·lapse En un mes el Barcelona no ha aconseguit col·locació per a cap dels descartats

- Carles Ruipérez

Fa exactament un mes que el Barcelona va jugar l’últim partit. Va ser un amistós a Sydney. La Lliga s’havia acabat tres dies abans, amb una derrota (0-2), la tretzena del curs, al Camp Nou contra el Vila-real. Abans de rebre els castellone­ncs, el tècnic Xavi Hernández va tenir una conversa individual amb alguns membres de la plantilla. Va voler parlar personalme­nt amb els futboliste­s amb qui no comptava de cara a la temporada 2022-2023.

Xavi va parlar cara a cara amb Neto, Mingueza, Umtiti, Lenglet, Riqui Puig i Braithwait­e. Excepte Umtiti cap no va anar a Austràlia. Però els sis descartats continuen sense concretar la sortida del Camp Nou. El 4 de juliol, d’aquí menys de deu dies, el Barça torna a la feina i a ningú no l’hauria de sorprendre si tots ells són presents. L’única venda ha estat la de Jutglà, adscrit al filial. Per la seva part, Alves, Adama i Luuk de Jong acabaven contracte.

El problema en la majoria de casos són els salaris que tenen assegurats aquests futboliste­s. El

Barça de Bartomeu pagava millor fins i tot que els clubs Estat. El Newcastle, propietat d’un xeic saudita des de l’octubre, ha comprat el porter Nick Pope, del descendit Burnley, i li pagarà menys de la meitat del sou que se li va firmar a Neto el 2019, que s’acosta als sis milions.

Evidentmen­t, el cas del brasiler, ex del València, és encara més inassumibl­e tractant-se del porter suplent de Ter Stegen. En l’última temporada només ha defensat la porteria blaugrana en quatre ocasions i en cap no va posar el cadenat.

A punt de fer 33 anys, tot passa per assumir que el seu sou està fora de mercat i que, vagi on vagi, està obligat a retallar-se’l.

En una situació semblant es troben Clément Lenglet i Samuel Umtiti, amb una variable que encara afavoreix més els francesos. Després de les respective­s últimes renovacion­s, a tots dos els queden quatre anys de contracte. Fins al 2026! Tot i això, per diferents raons, tots dos han caigut en desgràcia. Umtiti, que va ser campió del món a Rússia 2018 sent titular en 6 partits, només ha jugat un matx (a Pamplona) en tota la temporada per culpa d’una lesió de genoll mal curada, cosa que li resta credibilit­at per al futbol d’alt nivell. Per la seva part, Lenglet, que l’estiu passat va anar a l’Eurocopa amb els bleus, només ha sortit 11 vegades de titular. És tan evident que si encara somia ser a Qatar 2022 ha de buscar minuts fora del Barça com que el seu sou ja ha fet enrere l’interès de l’Olympique de Marsella i el Tottenham.

Acostumat a tanta reticència, en Òscar Mingueza Xavi hi va trobar comprensió. El seu discurs, assumint que no havia estat a l’altura, va emocionar el tècnic. El del planter, un dels que menys cobren, va tenir un bon rendiment en la defensa de tres centrals i dos carrilers de Koeman, però va patir als esquemes de l’entrenador de Terrassa. És el que més interiorit­zat té el canvi d’aires. Els seus agents tenen ofertes i el València no el

El club està molest amb l’actitud de Neto i Braithwait­e i no descarta una rescissió unilateral de contracte

El 4 de juliol també s’ha d’incorporar Pjanic, que no va triomfar a Turquia i a qui li queden dos anys

perd de vista.

Li ha costat però també Riqui Puig és conscient que la seva carrera ha de prendre un altre rumb. La seva participac­ió no ha pujat amb els relleus a la banqueta i amb prou feines ha jugat l’11% dels minuts aquest curs. A l’agost en fa 23. Potser amb l’ascens del Girona s’ha obert una porta inesperada per a un interior que necessita molt la pilota com ell.

Martin Braithwait­e, exdavanter del Leganés, el Middlesbro­ugh o el Tolosa de Llenguadoc, ja ha anunciat que no vol moure’s del Barça, tot i que reconeix que juga més a la selecció danesa que al seu propi club (5 partits). Braithwait­e també es juga la seva participac­ió al Mundial.

Al club estan molestos amb l’actitud immobilist­a de Neto, Umtiti i el mateix Braithwait­e. I per primera vegada es plantegen prendre mesures dràstiques, com va succeir l’estiu passat amb Matheus Fernandes, a qui es va rescindir unilateral­ment el contracte.

Lluny d’haver tancat la sortida d’algun d’aquests descartats, falten sis dies perquè Miralem Pjanic, que ha passat una temporada a préstec al Besiktas turc, torni. El migcampist­a bosnià, de 32 anys, no ha convençut en el seu pas per Istanbul, on en 26 partits ha vist més vermelles (1) que gols ha marcat (cap). La seva idea és esgotar els dos anys que li resten al contracte. L’embús a les sortides amenaça col·lapse. ●

 ?? Mlibert Teixidó ?? Els francesos Samuel Umtiti i Clément Lenglet són amics i habituals de la banqueta del Camp Nou
Mlibert Teixidó Els francesos Samuel Umtiti i Clément Lenglet són amics i habituals de la banqueta del Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain