La Vanguardia (Català-1ª edició)

La caiguda del consum del gener al març rebaixa el creixement a només un 0,2%

La dada, una dècima menys de l’avançada, ratifica el refredamen­t econòmic

- Jaume Masdeu

El creixement de l’economia durant el primer trimestre de l’any es va quedar en un feble 0,2%, que suposa una dècima menys de la dada anticipada i una frenada respecte al ritme que havia pres la recuperaci­ó. Es confirma el refredamen­t de l’economia. D’un robust augment del PIB d’un 2,6% del tercer trimestre de l’any passat, es va passar a un més moderat 2,2% els últims tres mesos i ara es queda en només un 0,2 %.

És una frenada provocada en bona part pel fre en el consum. Cau el consum a les llars un 2% en relació amb el trimestre anterior. Suposa un retrocés quan feia tres períodes consecutiu­s que s’incrementa­va alimentant el motor econòmic. Tot i això, és una caiguda més baixa de la que preveia la dada avançada de l’INE, que la situava en un 3,7%.

El creixement del primer trimestre de l’any s’ha vist frenat de manera ostensible per tres factors. D’una banda, l’impacte de la variant òmicron sobre les activitats de lleure. A més, la invasió d’Ucraïna el 24 de febrer va provocar conseqüènc­ies econòmique­s que van afectar no només els primers mesos de l’any, sinó que les continuem patint ara i previsible­ment també en el futur immediat. Un tercer factor va ser l’aturada de transports de mitjans de març, que va tenir un impacte notable a les cadenes de subministr­ament.

“Aquesta dada confirma amb més rotunditat que la recuperaci­ó del creixement es va frenar i gairebé va paralitzar-se”, afirma María Jesús Fernández, economista sènior de la Funcas. A partir d’ara ve un segon trimestre en què s’esperen dades millors, però després de l’estiu el panorama ja és més fosc, perquè la caiguda de la capacitat adquisitiv­a de les llars tindrà més impacte en la despesa i a més es notaran els efectes de les pujades d’interès mentre es manté el risc de més reduccions en els subministr­aments de gas rus.

Respecte de les dades avançades de l’INE el 29 d’abril, en les definitive­s publicades ahir hi ha dos grans canvis. D’una banda, la caiguda del consum privat és molt menor, gairebé la meitat. Es queda en un 2% quan abans es preveia un 3,7%. La segona gran correcció és una menor recuperaci­ó del turisme, de la despesa dels estrangers a Espanya. Amb les dades avançades, se suposava que el primer trimestre ja s’havi

L’òmicron, la guerra i l’aturada del transport van frenar el creixement de l’inici de l’any

El turisme estranger es va recuperar molt menys del que havia pronostica­t la dada avançada

en recuperat els nivells d’ocupació turística prepandèmi­a. Ara l’augment del consum final dels no residents es queda en un 5,2% quan la dada avançada el fixava en un voluminós 21,9%. “La recuperaci­ó del turisme del pri

 ?? !"#   / EP ?? La despesa dels turistes estrangers es va recuperar molt menys del que s’esperava
!"# / EP La despesa dels turistes estrangers es va recuperar molt menys del que s’esperava

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain