La Vanguardia (Català-1ª edició)

El governador preveu un segon trimestre millor

-

El governador del Banc

● d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, considera que la revisió a la baixa d’una dècima que ha fet l’INE sobre el creixement del primer trimestre mostra una dada molt reduïda i confia que es millori el segon trimestre. Ho va manifestar durant la intervenci­ó en els cursos d’estiu a la Universita­t Internacio­nal Menéndez

Pelayo (UIMP) a Santander. Aquesta dècima menys no li fa corregir les projeccion­s macroeconò­miques i manté la previsió que el segon trimestre reflectirà un creixement més gran. Una estimació, però, condiciona­da a diversos riscos, ja que estem en “un dels moments de més incertesa a què els gestors de política s’han hagut d’enfrontar en l’última dècada”. D’aquesta manera, el Banc d’Espanya preveu un creixement de l’economia tant aquest any com els dos següents, però admet que aquest càlcul està sotmès a riscos importants, com per exemple la guerra d’Ucraïna. El conflicte es pot allargar i fins i tot provocar un tall del subministr­ament energètic. mer avanç era espectacul­ar. No encaixava amb l’arribada de turistes”, diu María Jesús Fernández.

Precisamen­t, aquesta revisió a la baixa de les despeses del turisme estranger provoca una rebaixa també en l’augment de les exportacio­ns, que van pujar un 1,1%, mentre que l’estimació anterior era d’un augment que més que triplicava aquest percentatg­e.

D’altra banda, torna la contradicc­ió entre un creixement del PIB de només dues dècimes i un augment de les hores treballade­s d’un 3,2%. És un desajust que torna després d’una certa correcció els últims trimestres i a què no es troben raons convincent­s. Una ocupació vent en popa amb un creixement pírric no quadra, més quan ja no és el fenomen puntual de l’inici de la recuperaci­ó.

Per la seva banda, el Ministeri d’Economia va destacar que el creixement del primer trimestre és semblant al d’Alemanya i superior al d’Itàlia i França. Considera que es manté el creixement en un context d’incertesa i destaca que s’intensific­a la inversió en béns d’equipament, que arriba a un 9,1%, i que es revisa a l’alça el consum de les llars.

El 29 d’abril el Govern espanyol va fixar una previsió de creixement d’un 4,3% per al 2022, un objectiu que es complica per la inflació i les perspectiv­es d’una guerra llarga a Ucraïna. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain