La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aturada dels controlado­rs aeris de França afegeix pressió als aeroports

Enaire activa un pla de contingènc­ia per mitigar l’impacte al Prat o Palma

- Maite Gutiérrez

Nova prova de foc per als aeroports europeus. Si ahir es van enfrontar a una convocatòr­ia de vaga de tripulants de cabina a Ryanair, avui el repte és molt més gran: els controlado­rs aeris del centre de Marsella, a França, estan cridats a dues jornades d’aturada aquest dissabte i diumenge.

El seguiment d’aquesta protesta, que s’afegeix a una llarga llista de conflictiv­itat laboral del sector aeri en ple estiu, és una incògnita. Però ja ha fet saltar les alarmes. De fet, totes les anteriors vagues dels controlado­rs aeris francesos han provocat jornades de retards i cancel·lacions en aeroports de tot el continent. A Espanya, els més exposats al que passi al centre de Marsella són els aeroports de Barcelona, Palma de Mallorca i Llevant, assenyalen des d’Enaire, el gestor del trànsit aeri dependent del ministeri de Transport.

“Aquesta convocatòr­ia tindrà un impacte molt significat­iu a la xarxa europea i a la d’Enaire”, van comentar des de la companyia ahir. “Es veuran afectats els vols als aeroports de Josep Tarradella­s Barcelona-el Prat i Palma de Mallorca, i també els més importants de l’arc mediterran­i”, van afegir.

El gestor aeri ha activat un pla de contingènc­ia, en coordinaci­ó amb Eurocontro­l, per intentar mitigar l’impacte de la vaga sobre els aeroports, especialme­nt als de Barcelona i Palma. A més, s’espera que les aerolínies replanifiq­uin les rutes per evitar sobrevolar l’espai aeri de Marsella. Des d’Enaire recomanen als passatgers que consultin l’estat dels seus vols aquest cap de setmana abans d’anar a l’aeroport.

Fins i tot Ryanair, la companyia més important d’Europa pel que fa a nombre de passatgers, ha reconegut una possible afectació durant la seva activitat aquest cap de setmana per l’aturada dels controlado­rs francesos. “Ryanair espera interrupci­ons entre dissabte i diumenge, principalm­ent a França, Itàlia i Espanya”, a causa d’aquesta protesta, van dir.

En canvi, l’aturada de tripulants de cabina amb prou feines va afectar un 2% dels 3.000 vols de divendres. A Espanya, el seguiment de la vaga va ser nul i l’activitat als aeroports va transcórre­r amb normalitat. Ara bé, des del sindicat USO van explicar que Ryanair havia considerat com a serveis mínims “el 100% dels vols” a Espanya –més de 400– i havia enviat cartes a cadascun dels 1.900 treballado­rs convocats per dir-los que formaven part d’aquests serveis. El Ministeri de Transport havia dictat una protecció dels vols que anava d’un 36% a un 82%, segons la ruta i l’aeroport. Ara, els sindicats han sol·licitat mesures cautelars a l’Audiència Nacional perquè la low cost “compleixi” els serveis mínims dictats pel Govern durant la vaga prevista per als dies 30 de juny i 1 i 2 de juliol.

En canvi, l’aturada sí que va tenir seguiment a Bèlgica, on Ryanair va cancel·lar 157 vols que van afectar 21.000 passatgers, segons van dir portaveus dels aeroports de Charleroi i Brussel·les al diari Le Soir. La convocatòr­ia es manté avui i demà a Espanya. ●

La primera jornada de vaga de Ryanair no va tenir efecte a Espanya, però sí a Bèlgica, amb 157 vols cancel·lats

 ?? Montse Giralt / Shooting ?? Un grup de passatgers factura la maleta a l’aeroport del Prat, on no hi va haver incidèncie­s
Montse Giralt / Shooting Un grup de passatgers factura la maleta a l’aeroport del Prat, on no hi va haver incidèncie­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain