La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya veu un pacte de rendes implícit

Cos demana de moderar les pujades salarials i els beneficis

- Redacció

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va dir ahir en un seminari econòmic a Santander que ja hi ha un pacte de rendes implícit a Espanya. “Els salaris reals estan caient i els marges empresaria­ls estan tenint una evolució moderada els últims mesos”, va apuntar. En tot cas, va considerar que, a parer seu, el pacte s’hauria de formalitza­r en un acord amb pujades salarials per sota de la inflació real i que “moderi també els marges empresaria­ls” per “ancorar en un futur” aquest camí.

Sobre les crítiques rebudes les últimes setmanes, després de reclamar que les pensions i els sous dels funcionari­s s’incloguess­in en aquest pacte i no s’actualitze­ssin d’acord amb l’IPC, De Cos va declinar fer “un comentari sobre altres comentaris que fan altres persones en mitjans de comunicaci­ó”. El governador va reivindica­r el “rigor i la independèn­cia” com “els dos pilars” sobre els quals prova de refermar el seu mandat i va recordar que “tot l’espectre polític” al Congrés va lloar la feina del Banc d’Espanya en la seva última compareixe­nça per presentar el seu informe anual.

Pel que fa a les noves mesures que el Govern central preveu aprovar aquest dissabte en Consell de Ministres al nou decret contra les conseqüènc­ies econòmique­s de la guerra d’Ucraïna, el governador va afirmar que la posició del Banc d’Espanya en aquesta crisi és que la política fiscal ha de tenir un paper diferent al que va tenir durant la pandèmia, ja que el marge fiscal ara és inferior i està tenint lloc un episodi inflacioni­sta “a què la política fiscal hauria de contribuir”. “Les mesures fiscals han d’estar focalitzad­es en els més vulnerable­s i ser de caràcter temporal per no afectar el dèficit estructura­l”.

D’altra banda, Cos, que va tornar a demanar un comportame­nt prudent als bancs, va advertir que un nou augment del preu de l’habitatge a Espanya el 2022 podria portar a una sobrevalor­ació i va cridar a vigilar de prop la tendència al llarg dels pròxims trimestres. Els preus de l’habitatge a Espanya van créixer un 8,5% els tres primers mesos del 2022.

Els indicadors de desequilib­ris en els preus del mercat de l’habitatge mostren “alguns senyals lleus” de sobrevalor­ació des de principis del 2020. “Aquests indicadors s’han incrementa­t lleugerame­nt el 2021 i podrien veure’s impulsats addicional­ment si es consolida l’acceleraci­ó dels preus de l’habitatge observada el primer trimestre del 2022”. ●

El supervisor alerta de la tendència cap a una sobrevalor­ació del preu dels pisos a Espanya des del 2020

 ?? AOMnc es BearloAB / oFo ?? Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d’Espanya, a Santander ahir
AOMnc es BearloAB / oFo Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d’Espanya, a Santander ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain