La Vanguardia (Català-1ª edició)

Room Mate suspèn pagaments i confia el futur a un nou inversor

- Lalo Agustina

fres molt positives”, va assegurar la directora d’Estudis de Fotocasa, María Matos, “ja que superen els nivells del 2020 i no havíem tingut mai un abril tan positiu des del 2010”.

Óscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, va explicar que a Catalunya s’han firmat 6.141 hipoteques a l’abril, un 13,5% més que fa un any. Durant els quatre primers mesos de l’any, va explicar, s’han firmat 25.594 hipoteques, que equivalen a un 76,9% dels habitatges venuts. Aquesta diferència s’explica en part per inversors, que compren en efectiu, sense hipotecar l’immoble. Però una altra part important correspon a hipoteques que se signen per canviar d’entitat bancària sense recórrer a una subrogació, una fórmula que promouen alguns bancs per evitar una contraofer­ta del banc original que retingui el client.

Segons l’INE, a l’abril es van canviar al registre les condicions de 13.034 hipoteques (un 40,9% menys), de les quals 10.803 van ser novacions (pactades amb la mateixa entitat financera), mentre que els préstecs que van canviar d’entitat (subrogacio­ns al creditor) van ser 1.735 (un 40,3% menys). Un 25,4% d’aquests canvis va ser a causa de modificaci­ons dels tipus d’interès.

A l’abril es va marcar un rècord d’hipoteques firmades a tipus fix: un 75,3%, que es van firmar a un tipus mitjà d’un 2,65% (contra un 2,16% les d’interès variable). A l’abril l’Euribor encara era negatiu (-0,02%), però Matos va advertir que durant els últims mesos s’ha produït “un canvi d’estratègia per part de les entitats financeres, que han fet més atractives les hipoteques variables i han encarit les fixes, que han estat el producte estrella del 2021”.

La firma d’hipoteques va baixar a l’abril a Extremadur­a (-12,7%), Madrid (-9,5%), Comunitat Valenciana (-7,1%), La Rioja (-3,3%) i País Basc (-3,2%). ●

Room Mate, la societat hotelera del grup que controla l’empresari Kike Sarasola, va sol·licitar ahir concurs de creditors als jutjats de Madrid davant la impossibil­itat de fer front als deutes. Hores abans, la companyia va saber que la seva petició d’ajuda al fons de suport a la solvència que gestiona la SEPI havia estat rebutjada. El concurs afecta només la societat hotelera i no BeMate (apartament­s turístics) ni Experience (consul

L’hotelera propietat de Kike Sarasola es liquidarà després del fracàs de la petició d’ajuda a la SEPI

tora hotelera), on Sarasola té socis diferents. En el cas de Room Mate, l’empresari té un poc més d’un 60% del capital i Sandra Ortega Mera –filla del creador de l’imperi Inditex– ocupa el voltant d’un 30% de la cadena, que, a mes, també hi té arrendats uns quants establimen­ts.

Room Mate ha demanat al jutge la liquidació i que vengui la unitat productiva de manera urgent, per això ha acompanyat la sol·licitud de concurs d’una oferta vinculant. L’inversor –l’empresa no ha revelat públicamen­t la seva identitat– planteja la continuïta­t del negoci i el mantenimen­t dels llocs de treball.

La cadena hotelera va ser fundada el 2005 per Kike Sarasola, el seu marit Carlos Marrero i Gorka Atorrasaga­sti. En l’actualitat té 25 establimen­ts en explotació, que gairebé cap no és en propietat. La firma és present amb 14 hotels a Espanya –Madrid (5), Barcelona (5), Sant Sebastià (1), Granada i Màlaga (1)– i uns altres 11 a fora, en alguna de les ciutats més turístique­s del món.

Com a totes les hoteleres, la pandèmia la va sacsejar amb molta força, i a això també cal afegir-hi un conflicte amb la seva accionista minoritàri­a, Sandra Ortega. Ortega va anunciar al maig que desnonaria el grup hoteler dels hotels de Nova York i Miami després d’exigir un 100% del pagament del lloguer dels immobles, que feia molt de temps que estaven impagats. La cadena hotelera acusa l’empresària d’“extrema rigidesa” en les negociacio­ns.

Des de la companyia van subratllar ahir que estan en procés de regularitz­ar el pagament amb la majoria dels seus proveïdors i al camí per a la recuperaci­ó, però que el procés concursal és la fórmula més adequada per a la viabilitat futura. El 30 de juny acaba la moratòria concursal i qualsevol empresa podrà instar ja el concurs de qui es trobi en situació d’insolvènci­a. La companyia va assegurar ahir que, durant el concurs, aspira a operar amb absoluta normalitat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain