La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin donarà míssils Iskander a Lukaixenko i les tropes russes entren a Lissitxans­k

- Gonzalo Aragonés

El president rus, Vladímir Putin, va rebre ahir a Sant Petersburg el seu aliat bielorús, Aleksandr Lukaixenko, i va aprofitar per anunciar-li que Rússia enviarà a Bielorússi­a míssils tàctics Iskander-M, amb capacitat nuclear.

El cap del Kremlin va recordar que va ser Lukaixenko qui anteriorme­nt va demanar a Moscou la tramesa d’aquest tipus d’armes. “Com vam acordar, vostè ho va plantejar, hem pres una decisió. Durant els pròxims mesos subministr­arem a Bielorússi­a sistemes de coets tàctics Iskander-M, que poden fer-se servir com a balístics o com a míssils de creuer, i portar càrregues nuclears o convencion­als”, va dir Putin al seu soci durant una conversa emesa per la televisió russa a l’inici de la seva trobada. Rússia els ha fet servir a la seva campanya militar a Ucraïna.

També es va oferir a actualitza­r els avions de combat bielorusso­s perquè siguin capaços de transporta­r armes nuclears. “Ja ens posarem d’acord sobre com aconseguir-ho”, li va prometre.

Les ofertes de Putin es van produir el mateix dia en què les tropes russes avançaven l’ofensiva a la província de Luhansk.

Ahir van aconseguir el control total de Severodone­tsk, va informar el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénko­v. Aquesta ciutat era des del 2014 la capital de facto de la part de Luhansk sota control ucraïnès.

Alhora, l’autoprocla­mada República Popular de Luhansk va anunciar que les milícies i els soldats russos van entrar a Lissitxans­k. Aquesta població, separada de Severodone­tsk pel riu Síverski Donets, és l’últim centre urbà d’importànci­a que els queda per prendre als russos per aconseguir la província, que juntament amb la de Donetsk, forma el Donbass. Si la ciutat cau, el Kremlin podrà argumentar que ha complert part de l’objectiu d’“alliberar” tota aquesta regió.

“La milícia popular i les forces aliades de la Federació Russa van entrar a la ciutat de Lissitxans­k. Els combats ja es lliuren a la zona urbana”, va dir Andrei Morotxko, oficial de les milícies de Luhansk, segons recull la TASS. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain