La Vanguardia (Català-1ª edició)

La despesa militar a l’Aliança Atlàntica

-

sa d’Ucraïna obliga a reforçar-lo.

Els aliats volen redoblar aquestes garanties de defensa col·lectiva amb un pla de transforma­ció de la Força de Reacció Ràpida de l’OTAN –una força conjunta amb elements terrestres, navals i aeris capaços de desplegar-se en molt poc temps en cas d’amenaça– que preveu augmentar el nombre d’efectius d’alta disponibil­itat sense que tots estiguin permanentm­ent desplaçats a la frontera.

“Hi haurà forces preassigna­des que seran als seus països d’origen però que s’entrenaran amb freqüència als països on s’haurien de desplegar en cas de crisi”, va explicar Stoltenber­g. Des del 24 de febrer, Alemanya ha augmentat els efectius a Lituània; el Regne Unit ha fet el mateix amb Estònia, i el Canadà i altres aliats, amb Letònia, mentre que França s’ha fet càrrec d’un nou batalló a Romania. El nou model passa per augmentar la xifra de tropes d’alta disponibil­itat i encarregar-los la protecció de determinat­s països a la frontera.

A més d’entrenar set vegades més efectius dels 40.000 que hi ha actualment desplegats sota comandamen­t de l’OTAN en la línia terrestre que va des del Bàltic fins al mar Negre, d’Estònia a

Els deu països principals de l’OTAN. Despesa en milions de dòlars

Entre parèntesis, despesa en defensa de cada país en percentatg­e del PIB

En milions de dòlars

Despesa militar de l’OTAN

Unit

72.171 Països Baixos 16.696

Despesa dels 10 països que més inverteixe­n

FONT:

Bulgària, l’organitzac­ió militar estudia preposicio­nar més armament, munició, combustibl­e i subministr­aments militars en general al llarg de tot el flanc est. Moure equipament­s militars vol més temps que moure persones, addueix l’Aliança Atlàntica per justificar un moviment que no és 62.725 sinó una advertènci­a a Moscou.

No es tracta de “provocar un atac, sinó de prevenir-lo”, insisteix el secretari general de l’OTAN i ex primer ministre de Noruega, país fundador de l’organitzac­ió militar i veí de Rússia. “El propòsit d’aquesta presència reforçada és enviar el missatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain