La Vanguardia (Català-1ª edició)

El G-7 anuncia una conferènci­a internacio­nal per reconstrui­r Ucraïna

- María-Paz López

La cimera del G-7, que sota presidènci­a alemanya s’ha celebrat durant tres dies al palau bavarès d’Elmau, es va tancar ahir amb una ratificaci­ó de contundent suport a Ucraïna i de voluntat d’aïllar Rússia, sobretot per la via econòmica. Les set democràcie­s més industrial­itzades i la UE –que també assisteix a aquestes cimeres– van acordar celebrar una conferènci­a internacio­nal i llançar un pla de reconstruc­ció del país a coordinar i aplicar per Kíiv. També van anunciar mesures “severes i amb costos econòmics immediats” contra la Rússia de Vladímir Putin.

“Després de l’inici d’invasió d’Ucraïna el 24 de febrer, no hi ha camí tornada per a Rússia”, va dir el canceller alemany i amfitrió, Olaf Scholz, durant la roda de premsa final, després de tres dies de debat amb els líders dels Estats Units, el Canadà, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit. “Rússia no pot ni ha de guanyar; les sancions continuara­n tot el temps que calgui”, va reiterar el president francès, Emmanuel Macron.

La principal és el veto a l’or rus, si bé aplicar-la requereix mecanismes comercials complexos, mentre que la proposta de posar topalls al preu del seu petroli va quedar pendent de disseny. “Considerem diferents enfocament­s, incloent-hi opcions per a una possible prohibició integral dels serveis de transport marítim de petroli cru i productes derivats del petroli russos a escala mundial, llevat que el petroli es compri a un preu acordat o per sota d’aquest preu, en consulta amb socis internacio­nals”, van indicar. Tres països del G-7 formen part de la UE (Alemanya, França i Itàlia), de manera que unes eventuals sancions a l’or i el cru les han d’acordar els 27 països membres.

Scholz va insistir en la necessitat d’un Pla Marshall per reconstrui­r Ucraïna, si bé va alertar que no sembla probable que la guerra s’acabi abans de l’hivern, evocant l’aspiració que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, els va expressar per videoconfe­rència dilluns. De moment el suport financer a Ucraïna puja aquest any a més de 2.800 milions de dòlars per a ajuda humanitàri­a, i el G-7 està disposat a aportar 29.500 milions de dòlars en suport pressupost­ari, o bé ha confirmat i ha posat a disposició diferents mitjans per aquest import, segons la nota.

El G-7, convertit ahir en antesala de la cimera de l’OTAN de Madrid, s’ha vist dominat per la guerra a Ucraïna, però també pel seu impacte en l’economia mundial i per la inquietud davant el risc de fam pel bloqueig rus del cereal ucraïnès, que podria afectar 300 milions de persones. El club de països rics va subscriure la proposta dels Estats Units de destinar 4.500 milions de dòlars a combatre la insegureta­t alimentàri­a. La meitat d’aquests fons l’aportarà els Estats Units. ●

 ?? C E E  B! "  / EFE ?? Olaf Scholz arribant ahir amb el seu equip a la roda de premsa final
C E E B! " / EFE Olaf Scholz arribant ahir amb el seu equip a la roda de premsa final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain