La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detenen l’alcalde de Kherson per no col·laborar amb les autoritats russes

- KÍIV

Ihor Kolikhàiev, alcalde de Kherson, ciutat al sud d’Ucraïna envaïda per les tropes russes el 3 de març, quan va començar la guerra, va ser detingut ahir per haver-se negat a col·laborar amb els ocupants, segons va indicar la seva assessora, Galina

Liaixevska­ia, que va assegurar que tem per la seva vida.

Kolikhaiev va ser detingut “tot just sortir del cotxe, quan va arribar al seu despatx al matí; hi havia efectius armats de la Guàrdia Nacional de Rússia i, molt probableme­nt, de l’FSB” (l’antic KGB). Els agents russos van confiscar discos durs i ordinadors, van obrir totes les caixes fortes i van buscar documents mentre Kolikhàiev estava emmanillat en una oficina separada i sota vigilància. Després de l’escorcoll, van ficar l’alcalde en un autobús i se’l van endur, va dir. “Estic segura que la detenció està relacionad­a amb la seva negativa a cooperar amb les autoritats d’ocupació”.

La detenció té lloc en un ambient enrarit després que un atemptat llevés la vida d’un funcionari col·laboracion­ista, Savlutxenk­o. Els autors de l’acció van col·locar una càrrega d’entre 200 i 300 grams de trilita sota el seient del conductor del cotxe que conduïa el funcionari. Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, va qualificar la mort d’“acte terrorista”.

Kherson és objecte d’una intensa activitat de l’espionatge ucraïnès, emparada en el rebuig de part de la població a col·laborar i acceptar les noves autoritats. L’exèrcit ucraïnès és a un quilòmetre de la ciutat, després d’una sacrificad­a ofensiva emparada en la concentrac­ió de tropes russes a l’est, a Luhansk.

Kirilo Budànov, cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, es va mostrar confiat que l’exèrcit de Kíiv podrà recuperar la ciutat. “És difícil, però no impossible. A l’agost veurem els primers resultats de la nostra activitat”, va explicar de manera enigmàtica a l’agència Ap. Budànov va afegir que la resistènci­a a Lissitxans­k, última ciutat sota control ucraïnès a l’est, serà ferotge. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain