La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tràfic humà sega cinquanta vides de migrants en un camió a Texas

La policia deté tres persones per suposat tràfic d’éssers humans

- Fernando García

Els cadàvers “eren calents al tacte” quan els equips de rescat els van treure, segons va dir Charles Hood, el cap de bombers de San Antonio. Allà, a la primera gran ciutat de Texas després de travessar la frontera pel nord-est de Mèxic, estava estacionat el camió on es van trobar els cinquanta cadàvers de migrants objecte de tràfic humà. Es dona per fet que tots van morir asfixiats per la calor i la falta d’oxigen al remolc on s’amuntegave­n.

Setze persones més, entre elles quatre nens, havien aconseguit sobreviure, malgrat que estaven massa febles per sortir pels seus propis mitjans. La temperatur­a a fora a l’hora que els van descobrir, dilluns a la nit, s’acostava als 40 graus a San Antonio; qui sap quina era dins del camió. I ni rastre d’aigua, i molt menys d’un sistema d’aire condiciona­t, segons va afegir Hood.

Els mitjans dels Estats Units parlen de l’“incident de contraban humà més mortífer en la història del país”. L’anterior, el juliol del 2017, va segar la vida de deu migrants que igualment havien estat transporta­ts en un camió fins a San Antonio, on els van trobar a l’aparcament d’un centre comercial Walmart.

La policia va detenir tres persones en relació amb les 50 morts d’ahir. De seguida la investigac­ió va quedar en mans dels especialis­tes en tràfic de persones de l’Agència de Seguretat Nacional, dins el Servei d’Immigració i Control de Duanes dels EUA.

Malgrat que les autoritats dels Estats Units no van concretar les nacionalit­ats de les víctimes ni el nombre total de menors que anaven al vehicle, el president de Mèxic, Andrés

Manuel López Obrador, va dir que vint-i-dos dels cinquanta morts procedien del seu país, set més de Guatemala i dos més d’Hondures. Faltava saber la procedènci­a de les altres dinou víctimes.

L’alcalde de San Antonio, Ron Nirenberg, només va confirmar que es tractava de migrants que havien travessat la frontera entre Mèxic i els EUA i, per tant, d’un nou cas de tràfic humà amb un desenllaç fatal.

El camió el va trobar un treballado­r municipal alertat per un crit de socors. La trucada provenia de dins el vehicle, aparcat en una carretera secundària. Va ser dilluns poc abans de les sis de la tarda (hora local), segons va informar el cap del Departamen­t de Policia de San Antonio, William McManus. Quan els agents hi van arribar es van trobar un cos a terra, al costat del tràiler. La porta era oberta. Després van veure els cadàvers dins del camió.

Els investigad­ors no saben quant de temps feia que els migrants eren morts quan els van trobar. El conductor del tràiler els havia abandonat minuts abans que arribessin els uniformats.

“És una tragèdia. Són persones que tenien famílies i buscaven una vida millor”, va dir Nirenberg en una roda de premsa. L’alcalde va vincular els fets a les xarxes de tràfic humà que operen a la frontera, i va dir que espera que els “responsabl­es de sotmetre aquesta gent a condicions tan infrahuman­es siguin condemnats”.

Per López Obrador, aquesta tragèdia i d’altres a la frontera es deuen a “la situació de pobresa i desesperac­ió de molts germans centreamer­icans i mexicans”, com també al “tràfic de persones i a la falta de controls, en aquest cas a una banda o l’altra de la frontera i dins els Estats Units”. El president mexicà va indicar que seguirà de prop les indagacion­s.

Les onades migratòrie­s cap als Estats Units des del centre del continent donen xifres sense precedents. Segons el Servei de Duanes i Protecció Fronterera dels EUA, el nombre de detencions de migrants sense documents legals va pel camí de superar els dos milions aquest any fiscal, que s’acaba al setembre. Només al maig es van registrar 239.416 arrestos. Al llarg del 2021 les detencions van arribar al rècord d’1,73 milions. ●

Els cadàvers eren “calents al tacte” i només setze persones van sobreviure, entre elles quatre nens

 ?? KAYLEE GREENLEE BEAL / Reuter ?? Es dona per fet que tots van morir asfixiats a causa de la calor i la falta d’oxigen
KAYLEE GREENLEE BEAL / Reuter Es dona per fet que tots van morir asfixiats a causa de la calor i la falta d’oxigen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain