La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump sabia el perill de violència el 6-G i fins i tot va demanar permetre les armes

“M’importa una merda que vagin armats; no em faran mal”, va dir el president

- Fernando García

Donald Trump i els seus principals assessors ja eren conscients del perill de violència al Capitoli el 6 de gener del 2021, dia de l’assalt a la seu parlamentà­ria amb què va culminar l’intent colpista davant la victòria electoral de Joe Biden. L’expresiden­t fins i tot va voler que es permetessi­n les armes a la concentrac­ió dels seus seguidors aquell dia. Ho va revelar davant el comitè investigad­or del 6-G qui en aquell moment era l’assistent presidenci­al Cassidy Hutchinson, assessora primera del cap de gabinet del mandatari, Mark Meadows.

El testimoni no només desmunta les negacions de Trump i els seus presumptes còmplices en l’intent colpista sobre el seu coneixemen­t del que passaria, sinó que també documenta el lideratge de l’expresiden­t en la insurrecci­ó.

El president es va enfadar perquè el Servei Secret no permetia que la gent entrés al recinte reservat per assistir al seu míting anterior a l’assalt, davant la Casa Blanca, perquè es pensava que tenien armes: “M’importa una merda que portin armes. No són aquí per fer-me mal”, va etzibar. I va afegir: “Que marxin cap al Capitoli des d’aquí”, va recordar Hutchinson que va dir. Trump va demanar, a més a més, que es desactives­sin els magnetòmet­res o detectors de metalls perquè aquells seguidors armats poguessin anar fins a l’escenari del míting.

L’encara president en funcions va arribar a tenir un enfrontame­nt físic amb el cap del seu equip de seguretat, Bobby Engel, quan aquest últim va provar d’impedir que anessin al Capitoli per la perillosit­at de la situació. El mandatari va agafar el volant del vehicle en què es traslladav­en i el va deixar anar: “Soc el president, coi; porta’m al Capitoli ara mateix”, va assegurar Hutchinson que li va sentir dir. Engel va insistir en la seva negativa, li va demanar que deixés el volant i va replicar que tornaven a l’ala oest de la Casa Blanca.

A l’edifici presidenci­al, el líder es va posar fet una fúria per unes declaracio­ns en què el fiscal Bill Barr havia rebutjat la tesi del “frau electoral”. Trump va llançar el dinar contra la paret. El plat de porcellana es va trencar en mil trossos. El quètxup regalimava per la paret, va descriure la testimoni.

Hutchinson va afirmar que a les reunions de l’equip de Trump dels dies anteriors als fets va sentir parlar sobre els grups ultraviole­nts Oath Keepers (Guardians del jurament) i Proud Boys (Nois orgullosos), els dirigents dels quals estan avui acusats de sedició per la seva violenta intervenci­ó en la insurrecci­ó organitzad­a per impedir la proclamaci­ó de la victòria de Biden.

Hutchinson també va assegurar que el seu cap, Meadows, li va dir en vigílies de l’assalt a la seu del Congrés que “les coses podien anar molt molt malament” el 6 de gener. I va confessar que, quan va arribar el dia, estava “espantada i nerviosa” pel que havia sentit dir a Meadows i a l’advocat del president, Rudy Giuliani, que, malgrat el risc de violència, va dir: “Anem al Capitoli. Serà un gran dia!”.

La vicepresid­enta del comitè del Congrés que investiga el 6-G, la republican­a que més odia Trump, va resumir així la situació: “El president sabia que diverses persones en la multitud tenien armes i portaven armilles antibales. Una multitud –va subratllar– que, com sabem, es va dirigir al Capitoli”. La insurrecci­ó va acabar amb nou morts.

Hutchinson va confirmar que, segons Meadows va dir a l’advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, el president havia comentat que el seu número dos, Mike Pence, “mereixia” ser penjat per la seva negativa a frenar la ratificaci­ó oficial de la victòria electoral de Biden. Això demanava a crits la multitud que va prendre el Capitoli. “Pengeu Pence!”, corejaven mentre el buscaven dins l’edifici.

“Què va pensar quan va sentir el comentari de Trump?”, li va pre

L’encara president va forcejar amb el seu cap de seguretat i va agafar el volant per intentar anar al Capitoli

Trump va llançar el plat a la paret en saber que el fiscal general no li feia costat: “El quètxup regalimava paret avall”

guntar Cheney. “Com a membre del personal de la Casa Blanca, em vaig sentir frustrada, decebuda i molt trista. Com a nord-americana, estava disgustada. Allò va ser antipatriò­tic i antiameric­à. Estàvem veient com vandalitza­ven el Capitoli per una mentida”, va respondre Hutchinson. ●

 ?? Ugènciisci / AP ?? Cassidy Hutchinson, assessora del cap de gabinet del mandatari, Mark Meadows, en la seva declaració
Ugènciisci / AP Cassidy Hutchinson, assessora del cap de gabinet del mandatari, Mark Meadows, en la seva declaració

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain