La Vanguardia (Català-1ª edició)

Destructor­s i gas

- Enric Juliana

Pedro Sánchez i Joe Biden van mantenir ahir a la Moncloa la seva primera reunió bilateral oficial, al final de la qual tots dos van reafirmar la seva aliança.“Espanya i els Estats Units som aliats, som socis estratègic­s i som amics”, va destacar Sánchez. “La nostra gran amistat ens fa aliats forts”, va corroborar Biden nyalen que l’acord haurà de ser aprovat pel Consell de Ministres i posteriorm­ent convalidat pel Congrés. Biden va confiar, en tot cas, que es pugui fer “tard o d’hora”. I a la Moncloa no volien posar-se ja ahir a elucubrar sobre amb quina majoria parlamentà­ria podrien aconseguir ratificar l’acord, tenint en compte que la notícia no serà ben rebuda per Unides Podem, soci de la coalició governamen­tal, ni per la resta de les formacions d’esquerres.

Sánchez i Biden van protagonit­zar al final de la seva reunió una breu compareixe­nça sense preguntes davant la premsa, a la sala Barceló de la Moncloa, reservada per a les grans ocasions, en què van expressar la fortalesa de l’aliança entre els dos països. “Espanya i els Estats Units som aliats, som socis estratègic­s i som amics”, va afirmar Sánchez. “La nostra gran amistat ens fa aliats forts”, va corroborar Biden, que va qualificar Espanya com un “aliat indispensa­ble”.

La cita va servir, a parer de la Moncloa, per “ampliar, reforçar i actualitza­r” les relacions entre Espanya i els Estats Units, i la declaració conjunta plasma, en tot just quatre folis, un ampli catàleg d’interessos comuns a impulsar, en matèria de defensa, economia, justícia, migracions, valors democràtic­s o seguretat energètica.

Sembla que a la reunió, en què, segons fonts governamen­tals, Biden es va interessar per la gestió dels fluxos migratoris que duu a terme el Govern d’Espanya, no va sortir a col·lació, en canvi, la recent tragèdia humanitàri­a a la tanca de Melilla, ni tampoc la que va tenir lloc a Texas, amb desenes de migrants morts en tots dos casos. Un dels punts de la declaració conjunta, no obstant això, mostra la intenció dels dos països

“de col·laborar en un enfocament integral per a la gestió dels fluxos migratoris irregulars que garanteixi un tracte just i humà dels migrants”.

L’aposta també és conjunta per col·laborar a “augmentar la diversific­ació geogràfica de les fonts d’energia, especialme­nt el gas natural”, després de la guerra desencaden­ada per Rússia a Ucraïna. Sánchez va agrair expressame­nt a Biden el gas natural liquat que els Estats Units exporten a Espanya.

La cimera de l’OTAN arrenca formalment avui, amb un escenari polític molt complicat per a Sánchez en el pla domèstic. I sense facilitar sintonies ni tan sols protocol·làries. Cal destacar en aquest sentit que tant el líder del principal partit de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, com l’expresiden­t del govern Felipe González estan molestos per no haver estat convidats a cap acte. A la Moncloa al·leguen, però, que les cimeres de l’OTAN impliquen els caps d’Estat i de Govern dels països membres, així com els ministres d’Exteriors i de Defensa. ●

El 4 d’octubre del 2011, José Luis Rodríguez Zapatero, president sortint d’una Espanya durament castigada per la crisi econòmica, va anar a Brussel·les per signar la incorporac­ió d’Espanya al sistema antimíssil­s de l’OTAN, en presència del llavors secretari general de l’Aliança Atlàntica, Anders Fohg Rasmussen (ex primer ministre de Dinamarca) i el secretari de Defensa dels Estats Units, Leon Panetta.

El país estava en vigílies

USS Arleigh Burke electorals. Faltava poc més d’un mes per a unes eleccions generals en què Mariano Rajoy obtindria la majoria absoluta.

Zapatero va anar a Brussel·les gairebé d’incògnit. La cita al quarter general de l’OTAN no apareixia a la seva agenda oficial. Els mitjans en van ser informats hores abans i hi va haver compareixe­nça davant la premsa després de la signatura de l’acord. Espanya acceptava la presència a Rota de quatre destructor­s nord-americans equipats amb el sistema de combat Aegis, capaç de seguir dos-cents blancs enemics alhora a més de duescentes milles de distància. Una temible màquina de guerra que garanteix als Estats Units el control del Mediterran­i i projectar força sobre el nord de l’Àfrica, l’est d’Europa i l’Orient Mitjà.

El president sortint no va voler que l’acompanyés la seva ministra de Defensa, Carme Chacón. Zapatero la va voler protegir del malestar que despertari­a l’ampliació de Rota en sectors de l’es

querra, ja que encara creia en Chacón com a futura líder del PSOE, quan els socialiste­s aconseguis­sin superar el desastre electoral que s’apropava. La ingrata tasca d’aturar el cop havia recaigut en el vicepresid­ent Alfredo Pérez Rubalcaba, que va ser informat breument del motiu del viatge.

Zapatero, l’home que havia començat el mandat retirant les tropes espanyoles de l’Iraq, l’acabava amb una substantiv­a ampliació de la base naval nord-americana de Rota per garantir als Estats Units l’hegemonia al Mediterran­i en un moment de revitalitz­ació del poder militar rus, que el 2011 ja

Toni Batllori projectava la recuperaci­ó de la península de Crimea al mar Negre, operació executada tres anys més tard.

Compartida per l’Armada espanyola i la VI Flota dels Estats Units, la base de Rota té una superfície de 2.428 hectàrees i disposa d’una de les pistes d’aterratge i enlairamen­t més llargues d’Europa. Sumant les instal·lacions espanyoles i nord-americanes, a la base hi treballen unes 9.500 persones.

Onze anys després del discret viatge de Zapatero a Brussel·les, el socialista Pedro Sánchez pacta una segona ampliació de Rota amb una magnífica recepció al president dels Estats Units a Madrid. Dos destructor­s més s’afegiran al grup de combat, i consolidar­an Rota com el principal ariet militar nordameric­à al Mediterran­i. Queden enrere els temps en què el Marroc maniobrava per oferir als Estats Units una alternativ­a a Rota a la base naval d’Alkazarseg­uir, situada davant de l’estret de Gibraltar, entre Tànger i Ceuta.

Una dècada després, el món ha canviat molt. El món és un altre. Hi ha una guerra en territori europeu i el suport de la població espanyola a l’OTAN ha crescut. Un 70% dels espanyols consideren beneficios­a la participac­ió d’Espanya en l’Aliança Atlàntica, segons un sondeig donat a conèixer ahir per l’empresa Metroscopi­a. Atenció a la dada següent: un 73% d’espanyols estarien a favor de crear un exèrcit europeu. Un 37% consideren insuficien­ts els pressupost­os de Defensa, davant un 31% que els consideren suficients i un 14% que creuen que són excessius.

Ahir a la Moncloa només faltava una banda de música. És significat­iu l’agraïment de Sánchez al gas liquat que els Estats Units venen a Espanya i que ha permès reduir les importacio­ns d’Algèria. Per rematar la jornada, ahir mateix Espanya va començar a enviar gas al Marroc a través del gasoducte Magrib-Europa, activat per primera vegada en direcció inversa. ●

El mandatari espanyol agraeix expressame­nt a Biden el gas natural liquat que exporta a Espanya

Zapatero va pactar la primera ampliació de Rota el 2011, gairebé en secret

 ?? ?? “Aliats, socis i amics”.
“Aliats, socis i amics”.
 ?? MARINA Dels eua / EP ?? El destructor arribant a Rota
MARINA Dels eua / EP El destructor arribant a Rota
 ?? Dani Duch ??
Dani Duch
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain