La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creus de Sant Jordi per a Estopa, Tortell Poltrona i els Laboratori­s Hipra

El Govern també premia la basquetbol­ista Laia Palau i l’actriu Carme Elias

- Àlex Tort

El Govern va acordar ahir atorgar la Creu de Sant Jordi a un total de 20 personalit­ats i 10 entitats, entre les quals destaquen el duo Estopa, l’actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l’exjugadora de bàsquet Laia Palau, el fotògraf Hisao Suzuki, el Teatre del Liceu, la Companyia Elèctrica Dharma, l’activista Fàtima Ahmed i els Laboratori­s Hipra, que des de la seva seu a Amer (Selva) està investigan­t una nova vacuna contra la covid. Seran els segons guardons d’aquesta índole que lliura el Govern dirigit per Pere Aragonès.

Com en anteriors ocasions, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha suggerit noms i entitats respectant la paritat de gènere. Igualment, s’ha procurat tenir en compte la diversitat de camps en què treballen les personalit­ats premiades, així com la representa­ció territoria­l. Les Creus de Sant Jordi es lliuraran l’11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró. És una distinció creada el 1981 i s’atorga a totes les persones que han prestat els seus serveis per destacar la identitat de Catalunya, sobretot en l’àmbit cultural i cívic.

Sobre Estopa, el Govern de la Generalita­t posa en relleu que és el “grup català que més discos ha venut” i la popularita­t de les seves cançons “amb temes molt arrelats a la quotidiani­tat” amb influèncie­s del pop, el flamenc i la rumba catalana. Per a l’Executiu català, el duo musical, format pels germans de Cornellà de Llobregat David i José Manuel Muñoz continua sent un referent per a diverses generacion­s de catalans.

Respecte als Laboratori­s Hipra, la Generalita­t valora la seva lluita per desenvolup­ar una vacuna contra el virus SARSCoV-2 i el compromís amb la salut pública”. Hipra té la seu a Amer, a més de filials en diversos països d’Europa, Àsia i l’Àfrica, i compta amb 2.500 treballado­rs. El Govern reconeix els seus treballs per combatre la pandèmia d’un laboratori que abans d’aquesta malaltia desenvolup­ava la seva activitat en l’àmbit de les vacunes veterinàri­es. La vacuna contra la covid d’Hipra està avui en l’última fase d’estudi.

De Jaume Mateu Bullich, Tortell Poltrona en destaca “la seva valuosa contribuci­ó al món del circ, amb la creació del Circ Cric, un referent destacat per a diverses generacion­s, i per la renovació del llenguatge del pallasso clàssic”, justifica la Generalita­t.

A més de tots ells també seran guardonats la professora de català Maria Carme Cardó, l’artista Mari Chordà, el productor discogràfi­c Joan Carles Doval, la professora i intèrpret Rosa Maria Duran, l’escriptor Josep Espunyes, la física María del Carmen Llasat, el pintor muralista Josep Minguell, el pagès Lluís Parés, l’enginyer Jordi Puig Suari, el sociolingü­ista Miquel Strubell (a títol pòstum), el físic Lluís Torner, l’economista Carme Trilla, la pastora Marina Vilalta i l’artista plàstic Andreu Vilasís. Les altres entitats que també rebran la Creu de Sant Jordi aquest 2022 són l’Associació Colla de Castellers els Bordegasso­s de Vilanova, El Círcol de Reus, l’Associació pels Drets Sexuals i Reproducti­u, l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira, la Joventut de la Faràndula i l’Orfeó Vigatà. ●

La Generalita­t valora del duo musical que sigui el grup català amb més discos venuts i que són referents

Entre els guardonats també hi ha l’Elèctrica Dharma i l’activista Fàtima Ahmed

 ?? ?? David Muñoz (Estopa), Carme Elias, Tortell Poltrona, Mari Chordà, Lluís Torner i Laia Palau
David Muñoz (Estopa), Carme Elias, Tortell Poltrona, Mari Chordà, Lluís Torner i Laia Palau
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain