La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un donant per a dos bessons

Els nens reben un ronyó d’una mateixa persona en una intervenci­ó pionera a Espanya

- Josep Fita

Des de fa molts anys, i gràcies a l’avenç de la medicina, la majoria de trasplanta­ments ja no surten a les primeres pàgines de l’actualitat. Però aquest sí. Per què? Perquè els beneficiar­is són dos germans bessons, d’11 anys, que han rebut d’un únic donant un ronyó cada un, una intervenci­ó que s’ha fet per primera vegada a Espanya, segons dades de l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments (ONT). Un equip de nefròlegs i cirurgians de l’hospital Sant Joan de Déu (SJD) i de l’hospital Clínic és el que ha dut a terme amb èxit aquesta intervenci­ó pionera.

Els nens van néixer amb una poliquisto­si renal autosòmica, un trastorn hereditari que provoca el desenvolup­ament de quistos dins dels ronyons i provoca una pèrdua lenta i progressiv­a de la funció renal, per la qual cosa a llarg termini es fa necessari el trasplanta­ment. Els metges van plantejar l’opció del trasplanta­ment a la família dels menors al març, ja que, a la seva curta edat, els seus ronyons presentave­n un funcioname­nt de només un 10%. “Quan nosaltres proposem un trasplanta­ment de ronyó, ho fem en una situació en què la malaltia renal està en un punt avançat”, explica a La Vanguardia la doctora Marta Jiménez, membre de l’equip mèdic del servei de nefrologia de l’SJD, liderat pel doctor Álvaro Madrid, que atén els germans. “Normalment –continua– el límit es posa en un funcioname­nt d’un 15%. I sí: en aquest cas ja hi havia un deterioram­ent important de la funció renal”.

En un primer moment la idea era implantar-los un ronyó de donant viu de l’entorn familiar dels nens. “Com que els pares són del mateix grup sanguini, la idea era que un dels progenitor­s pogués donar un ronyó a un dels nens, i l’altre progenitor, a l’altre”, explica el doctor Álvaro Madrid. Però quan van fer les proves per ser donants, els metges van veure que la mare ho podia ser però el pare no. Tampoc la resta de familiars, que no eren compatible­s. Aquesta situació, explica Madrid, va plantejar un gran dilema ètic a l’equip mèdic. No podien fer el trasplanta­ment només a un dels dos nens quan estaven en una situació clínica idèntica. Tampoc no hi havia cap criteri objectiu que indiqués que un requeria el trasplanta­ment de manera més urgent que l’altre.

Una vegada descartada la donació en vida, els metges van optar pel donant mort i van inscriure els dos nens a la llista d’espera de l’Organitzac­ió Catalana de Trasplanta­ments (Ocatt).

“La principal complicaci­ó era trobar un donant comú per als dos pacients, i que la intervenci­ó es pogués fer simultània­ment el mateix dia en els dos subjectes”, explica Jiménez. Gràcies a la generosita­t d’una família i a la coordinaci­ó de l’ONT i de l’Ocatt, els dos menors van poder ser trasplanta­ts simultània­ment a finals de març. En poques hores els dos nens van entrar a quiròfan –pri

Els dos germans van néixer amb una poliquisto­si renal autosòmica, un trastorn hereditari

mer un, i després de la intervenci­ó, l’altre– per rebre el nou ronyó. Els germans han estat ingressats junts en tot moment. Van superar algunes complicaci­ons, cap de greu, i van evoluciona­r favorablem­ent. Ara només requereixe­n control ambulatori i reben visita mèdica una vegada per setmana.

Ben aviat farà tres mesos de la intervenci­ó, i a partir d’ara s’espaiaran les visites, que passaran a ser cada 15 dies, i més endavant, una al mes. Amb el pas dels anys necessitar­an un control cada dos o tres mesos.

A més de l’equip mèdic de l’SJD, en la intervenci­ó quirúrgica hi va participar la cirurgiana de l’hospital Clínic Mireia Musquera. També hi han estat implicats per part del Clínic Antoni Vilaseca i Mònica Peradejord­i. ●

 ?? Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ?? Els menors i els seus pares en una de les visites mèdiques
Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona Els menors i els seus pares en una de les visites mèdiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain