La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les noves residèncie­s: més petites, en sòl urbà i habitacion­s individual­s

Acord entre Govern central i comunitats, que fixen fins al 2030 per adaptar-se

- Celeste López

El Ministeri de Drets Socials i les comunitats autònomes finalment van arribar ahir a un acord (per un sol vot a favor) per canviar radicalmen­t el model de residèncie­s i centres de dependents. La pandèmia i el que va passar en aquests espais, amb milers de morts, i les denúncies per abandoname­nt i tracte vexatori que es repeteixen cada cert temps, estan darrere aquest canvi de model. S’han acabat els centres massificat­s, sense privacitat, on les persones perden la identitat i són tractades com nens. El nou model que s’impulsa ara se centra sobretot en les persones i en els seus drets, que es mantenen durant tota la vida, i a convertir aquests espais en una veritable llar, segons assenyalen des del Ministeri de Drets Socials.

El document va tirar endavant in extremis per 10 vots a favor (Extremadur­a, Canàries, Navarra, Comunitat Valenciana, Astúries, La Rioja, Balears, Cantàbria, Aragó i Melilla) i nou en contra (Galícia, Madrid, Andalusia, Múrcia, Ceuta, Catalunya, País Basc, Castella i Lleó i Castella-la Manxa, l’únic Govern socialista que rebutja el document). I això després d’un endarrerim­ent per continuar negociant el text davant la negativa d’Astúries i Extremadur­a. Darrere l’oposició de la majoria de les comunitats hi ha el finançamen­t (“com ho pagarem, tot això?”, preguntave­n les comunitats; “amb l’increment pressupost­ari del Govern central i els fons Next Generation”, contestave­n des de Serveis Socials).

L’acord d’acreditaci­ó i qualitat de centres i serveis del SAAD (Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependènci­a), que actualitza el del 2008, abandona l’homogeneït­at i les respostes empaquetad­es del model tradiciona­l per avançar cap a un model que posa cada persona, les seves necessitat­s i les seves preferènci­es en el centre, segons assenyalen al departamen­t que dirigeix Ione Belarra.

El text preveu una sèrie de mesures, entre les quals destaquen la limitació a 75, 90 o 120 places depenent de la ubicació del centre (noves residèncie­s). Aquests límits no s’aplicaran a les residèncie­s ja construïde­s.

La vida als nous centres residencia­ls s’organitzar­à en petites unitats de convivènci­a (com apartament­s), amb un màxim de 15 persones. Aquestes unitats tindran sala d’estar, menjador i un espai per preparar menjar, i disposaran de connexió a internet de franc. Els centres ja construïts tindran un termini per reconverti­r les instal·lacions fins al 31 de desembre del 2029, cosa que la patronal dels centres concertats ha criticat. Les persones que formen cada unitat de convivènci­a participar­an en la personalit­zació i decoració dels seus espais i la disposició dels mobles.

El respecte a la intimitat passa per tenir un espai per a un mateix. L’acord estableix un 65% d’habitacion­s d’ús individual a les places públiques dels centres de nova construcci­ó; a més, totes les habitacion­s tindran accés a bany adaptat. Les famílies i el resident participar­an en la decoració.

Un entorn comunitari adequat, assenyala l’acord, genera sentiments de pertinença, estimula la participac­ió i facilita les relacions socials i la creació de xarxes de suport. Per aquesta raó, s’estableix que els centres de nova construcci­ó, tant residencia­ls com de dia, estiguin ubicats, amb caràcter general, en sòl urbà, amb accés a espais pròxims d’activitat social i comunitàri­a.

Pel que fa als treballado­rs, amb una ocupació en la majoria de casos molt precària –cosa que genera una gran rotació–, el ministeri i les comunitats han acordat millorar la ràtio de treballado­rs per persona amb discapacit­at: en termes generals, als centres residencia­ls d’atenció directa conjunta s’incrementa­rà gradualmen­t de 0,39 el desembre de 2023 a 0,51 el desembre del 2029 en persones grans, i de 0,50 a 0,58 en persones amb discapacit­at. ●

Els centres de gent gran es delimitara­n en apartament­s per a 15 persones, amb sala d’estar i menjador

 ?? VicMnç Llurba ?? Ja hi ha residèncie­s que s’adapten al nou model que s’ha acordat ara, com aquest centre de Flix
VicMnç Llurba Ja hi ha residèncie­s que s’adapten al nou model que s’ha acordat ara, com aquest centre de Flix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain