La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE suavitza el veto promès a la soja, la fusta i la carn causants de desforesta­ció

- Antonio Ce illo

El Consell de Ministres de Medi Ambient europeu va donar llum verda ahir a la posició dels estats respecte al reglament comunitari destinat a frenar la importació de matèries primeres que causin desforesta­ció. Aquesta reglamenta­ció estableix els requisits i les condicions que hauran de reunir les importacio­ns de sis productes sota sospita de ser al darrere de la destrucció d’ecosisteme­s forestals: soja, oli de palma, fusta, cacau, cafè i carn de boví.

El text aprovat (que encara s’ha de pactar amb les altres institucio­ns comunitàri­es) suavitza en gran part la proposta de la Comissió Europea, ja que redueix la quantitat de controls exigibles a les mercaderie­s i relaxa també la data de referència sobre la qual s’hauria donat la desforesta­ció.

La fórmula dissenyada per frenar la desforesta­ció consisteix a implantar un sistema d’autodeclar­ació obligatori (procés de diligència deguda), mitjançant el qual els operadors hauran de donar garanties que la mercaderia no causa desforesta­ció. Per això hauran de mostrar a Duanes informació rellevant de la mercaderia, com ara la geolocalit­zació de la parcel·la d’on prové la matèria primera perquè pugui ser rastrejada si és necessari, entre altres requisits.

Tot i això, les organitzac­ions conservaci­onistes i de drets humans consideren que el reglament és insuficien­t. Les oenagés demanen que el reglament inclogui altres ecosisteme­s: pastures, sabanes, torberes o aiguamolls, que també són grans embornals de carboni. És especialme­nt urgent el control sobre les importacio­ns des de les regions de Pantanal i el Cerrado (sabana brasilera), ja que s’estima que un 65% de les importacio­ns de soja i boví de la UE procedeixe­n del Cerrado.

La quantitat dels controls sobre la documentac­ió que s’aporti és una altra de les qüestions controvert­ides. La Comissió Europea va proposar un control d’un 5% de les importacio­ns procedents de països de baix risc (de desforesta­ció) i d’un 15% de les de països d’alt risc. Tot i això, el Consell redueix aquesta meta a un 1% i a un 5%, respectiva­ment, i, segons la seva proposta, es posposaria un any la data a partir de la qual es té en compte la desforesta­ció i comença a comptar el rellotge (31 de desembre del 2021). Els experts creuen que l’eficàcia de la reglamenta­ció dependrà de les autoritats nacionals competents que es designin i de la perícia dels funcionari­s que actuïn, que hauran d’estar ben capacitats per efectuar el control i fer les indagacion­s per confirmar que la mercaderia porta informació correcta i no causa desforesta­ció. “Sense un control adequat, el reglament no servirà”, va dir Isabel Fernández, d’Ecologiste­s en Acció. Un manifest de 350 científics espanyols va demanar que la llista de productes vetats per risc de destruir els boscos i altres ecosisteme­s s’ampliés al cautxú, altres productes de la ramaderia i el blat de moro. S’estima que un 80% d’aquesta desforesta­ció mundial es deu a l’expansió de l’agricultur­a industrial. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain