La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ministeri prepara el reinici del nus del Llobregat, projectat ara fa 30 anys

-

europeus ha fet canviar els plans. Si s’hagués mantingut la idea inicial no es podria aprofitar la línia estatal d’infraestru­ctures en què s’han encaixat les obres, de manera que s’ha optat per mantenir la titularita­t en mans del ministeri fins que finalitzi la construcci­ó del carril bus, i a partir de llavors es traspassar­à la competènci­a, malgrat que ja és el Govern català qui treu a concurs públic els treballs. Aquest canvi en el procedimen­t podria haver fet encallar l’inici de les obres si hagués quedat en mans de les disputes polítiques que engarroten l’activitat quotidiana del Govern. Més encara sent en matèria d’infraestru­ctures, però ha acabat tirant endavant gràcies a la tenacitat del secretari general de Territori, Ricard Font, i el secretari general d’Infraestru­ctures del ministeri, Xavier Flores, que precisamen­t va ser un dels ideòlegs d’aquesta obra quan treballava per a l’Administra­ció catalana.

Una de les entitats que més van celebrar la sortida a concurs de les obres va ser l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP). Fa 15 anys van dur a terme una acció que va cridar l’atenció a la mateixa autopista amb tres autobusos posats al costat de mig centenar de cotxes per fer evident l’eficiència d’aquest tipus d’infraestru­ctures. La patronal del transport de viatgers per carretera, Fecav, també es va mostrar entusiasma­da pel pas endavant que pot suposar per a tots els viatgers de les línies que entren per la B-23.

Si el carril bus de la B-23 és una obra que fa vint anys que dona voltes, encara és pitjor el cas de la connexió de l’autovia A-2 amb la C-32 a Sant Boi. El nus del Llobregat s’havia d’haver construït alhora que el de la Trinitat, en una Barcelona encara preolímpic­a, però trenta anys després encara continua a mig fer. Les obres es van paralitzar per la crisi econòmica de fa una dècada, i quan s’havien de reprendre, el 2016, es van trobar que no complien la normativa vigent en matèria de seguretat viària.

Després d’un llarg calvari burocràtic, el Ministeri de Transports va aprovar ahir l’expedient d’informació pública i el nou projecte de traçat, que s’integra millor amb el pla urbanístic de la C-245 que ja s’està executant i que inclou la millora de set nusos viaris entre Cornellà i Sant Boi, així com un carril bici per unir d’una manera sostenible aquestes dues ciutats separades pel Llobregat i per un trànsit infernal. Amb tot, per a desgràcia dels milers de conductors de Sant Boi i ciutats properes que es veuen atrapats cada dia en un perillós traçat provisiona­l, això encara no vol dir que es reiniciïn els treballs demà mateix. Es tracta d’un pas més per continuar amb la redacció del projecte de construcci­ó, que una vegada finalitzat, llavors sí, permetrà iniciar les obres amb un pressupost que s’enfila als 45 milions d’euros. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain