La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els antitaurin­s tornen a la càrrega per exigir al Parlament vetar els bous

- Esteve Giralt

Reactivaci­ó de la cursa de fons dels grups antitaurin­s per aconseguir la prohibició dels bous embolats (de foc) i capllaçats a Catalunya, les dues modalitats més polèmiques de les festes taurines, molt arrelades a les Terres de l’Ebre. AnimaNatur­alis, l’entitat que més ha lluitat els últims deu anys per aconseguir vetar-los, i CAS Internacio­nal han tornat als correbous per gravar de nou els espectacle­s taurins.

“És molt important documentar les dues modalitats més brutals i agressives; encara hi ha gent que no sap que es continuen fent aquest tipus d’actes de maltractam­ent animal a Catalunya”, destaca Aïda Gascón, directora d’AnimaNatur­alis.

La nova campanya de pressió de les antitaurin­es sobre l’opinió pública catalana arriba just quan s’ha tancat, ahir, el període per presentar esmenes a la totalitat a la proposició de llei contra els bous embolats i capllaçats, impulsada al Parlament per En Comú Podem i la CUP, després de la iniciativa de la plataforma Prou Correbous.

Després de l’aturada forçada per la pandèmia, es recuperen aquesta temporada les festes amb bous, concentrad­es en els mesos d’estiu, coincidint amb el gruix de festes majors. Cada curs se celebren més de 400 actes taurins, la gran majoria a les Terres de l’Ebre, amb un centenar de bous embolats en una vintena de municipis. “És una barbaritat, encara que sigui residual, perquè, a més a més, està pagat pels Ajuntament­s, que destinen 850.000 euros cada any als correbous”, denuncia Gascón.

AnimaNatur­alis ha difós les primeres imatges captades a les festes taurines de l’Ampolla, Sant Jaume d’Enveja i Camarles, on assegura que els toros van rebre cops, cremades i caigudes.

Tret de sorpresa, cap partit no ha presentat esmena a la totalitat a la controvert­ida proposició de llei per vetar els bous. No hi ha data per a la votació al Parlament, malgrat que les antitaurin­es temen que les pròximes eleccions municipals (2023) podrien posposar el debat polític al voltant del veto.

Per als partits catalans amb forta implantaci­ó a les Terres de l’Ebre, com és el cas d’ERC o Junts, és una qüestió incòmoda. “Que deixin de pensar en un grapat de vots per assegurar algunes alcaldies”, critiquen les animaliste­s.

Tot i que la tradició de celebrar les festes majors amb actes taurins ha perdut adeptes l’última dècada, encara són molts els ebrencs que veuen com una imposició externa la campanya per aconseguir la prohibició. ●

 ?? LV ?? Toro embolat a la plaça portàtil de l’Ampolla el 19 de juny
LV Toro embolat a la plaça portàtil de l’Ampolla el 19 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain