La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ghislaine Maxwell, condemnada a 20 anys

La còmplice de Jeffrey Epstein també haurà d’indemnitza­r amb 750.000 dòlars

- Begoña Corzo Suárez

Amb uniforme de presó, mascareta i grillons als turmells, Ghislaine Maxwell rebia ahir la sentència que la condemna a passar 20 anys a la presó després de ser declarada culpable de reclutar noies menors d’edat perquè el multimilio­nari Jeffrey Epstein n’abusés. Els fets van tenir lloc entre el 1994 i el 2004.

Abans de la vista d’ahir, els advocats de Maxwell havien argumentat que, ja que els delictes pels quals va ser condemnada van acabar “al voltant del 2004”, hauria de ser sentenciad­a a entre 51 i 63 mesos. La defensa, per la seva banda, ha al·legat que això reduiria dràsticame­nt la condemna, que hauria de ser d’almenys entre 30 i 55 anys.

Abans d’emetre la pena, la jutgessa federal de districte de Nova York Alison Nathan ja va dictaminar ahir que aplicaria les pautes vigents en el moment en què es van cometre els delictes, perquè les actuals donarien pas a una “sentència significat­ivament més llarga”, de manera que la pena es calcularà amb les directrius més in

Sa ah Ransome i Elizabeth Stein, de blau, p esumptes víctimes e e

Epstein, a ibant a la co t ede al de ova o pe escolta la condemna a !hislaine "a#$ell dulgents, és a dir, entre 15 i 20 anys.

Maxwell, de 60 anys, va ser declarada culpable el desembre del 2021 de cinc càrrecs de tràfic sexual de menors, una condemna que es va confirmar a l’abril. Els fiscals van al·legar durant el judici que Epstein, que es va suïcidar el 2019 mentre esperava judici, va abusar de menors centenars de vegades durant més d’una dècada, cosa que no podria haver fet, van dir, sense l’ajuda de Maxwell, que també haurà de pagar 750.000 dòlars a les víctimes.

“La conducta de Maxwell va ser escandalos­ament depredador­a. Era una delinqüent calculador­a, sofisticad­a i perillosa que s’aprofitava de les joves vulnerable­s i les preparava per a l’abús sexual”, segons la van definir els fiscals.

En el procés s’ha detallat com la poderosa parella va fer ostentació de les seves riqueses i connexions amb personatge­s prominents per atreure nenes vulnerable­s i després explotarle­s. L’audiència va ser tan llarga que la jutgessa va demanar un descans de mitja hora per dinar, cosa inusual en aquesta mena de procedimen­ts.

A la sala del tribunal, plena de periodiste­s, també hi havia almenys tres dels germans de Maxwell, que es van asseure en fila darrere d’ella. Diverses dones que van testificar contra Maxwell o van emetre declaracio­ns abans de la sentència també hi eren, com ara Elizabeth Stein i Sarah Ransome.

Una de les víctimes, Annie Farmer, coneguda com a Kate i que avui és psicòloga, va dir ahir: “Avui puc mirar Ghislaine i dir-li que em vaig convertir en el que soc avui malgrat ella i els seus esforços per fer-me sentir impotent i insignific­ant, i donaré aquest poder a la meva filla”. ●

La jutgessa ha aplicat les pautes de penes vigents quan es van cometre els delictes, més favorables

 ?? n  
   nL ?? Justíci
n nL Justíci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain