La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les obres de Llàtzer Garcia i Sergio Baos, aportacion­s de la Beckett al Grec

- M. Camps

“Des de la primera ratlla que va escriure, Llàtzer Garcia ja sabia que aniria al Grec”, afirma el director de la Beckett, Toni Casares, en la presentaci­ó de les dues produccion­s que la sala presenta al festival d’estiu. Garcia és l’autor resident i, com ja és costum, és el que estrena al Grec, enguany amb Al final, les visions. “Gràcies a la col·laboració amb el Grec podem fer aquestes produccion­s”, afegeix Casares. “La Beckett és la casa del teatre de text. I si Llàtzer Garcia va ser escollit autor resident va ser per la qualitat dels textos i el nivell de profundita­t psicològic­a dels personatge­s. Va molt a fons”, afirma el director de la Beckett.

“L’obra Al final, les visions pren una anècdota de quan jo era jove com a punt de partida, però no és autoficció”, refereix el dramaturg. “És una fabulació a partir d’una tragèdia que vam viure amb uns amics vint anys enrere. Va sobre com sobrevius a una tragèdia si tu n’ets el superviven­t i com vius amb aquestes absències”.

“També té una part d’intriga, tot i que no està buscada –afegeix l’autor i director–. Les persones de vegades triguem molt a saber d’on venim i què ens ha marcat el caràcter. També hi surt el sentiment de culpa. De quina manera mantens la seva absència i la seva presència que a tu et permeti viure en pau”. Amb els amics desaparegu­ts formaven un grup de música, i per això “la música també hi és molt present”. L’actor Joan Carreras, que protagonit­za la peça amb Xavi Sáez, Laia Manzanares i Joan Marmaneu, declara: “Són personatge­s que sobreviuen en els espais que els toca sobreviure”.

L’altra obra, del 5 al 22 de juliol, és Paradís, escrita i protagonit­zada per Sergio Baos i dirigida per Xavi Núñez. Casares remarca la creativita­t que viu avui Mallorca i en posa aquest exemple. “És una mena de road movie que parla de la Mallorca desconegud­a pels catalans, outsider, fosca, canalla, amb un punt de còmic”. Baos explica que Paradís “gira al voltant d’una família, com moltes a Mallorca, que fan cua al banc dels aliments”.

L’oferta de la Sala Beckett es completa amb la XVII edició de l’Obrador d’Estiu, que és un “punt de trobada de gent de tot el món”, conclou Casares. ●

 ?? Pele Flcnreern / ACN ?? Llàtzer Garcia i Toni Casares
Pele Flcnreern / ACN Llàtzer Garcia i Toni Casares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain