La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pensant en l’impossible Rafael Nadal se supera davant Cerúndolo i obre el periple cap als 23 grans

- Sergio Heredia

B292A 5:ELB9CAC 11.1 0.10

Arribats a aquest punt, només podem preguntar-nos:

–Què busca encara Rafael Nadal? Per què continua jugant, si tan malmès té el peu?

Si l’hi pregunten a la llegenda, llavors la llegenda recorre a llocs comuns. I es parapeta darrere de la modèstia i el sentit comú:

–No estic pensant a arrodonir el Grand Slam [acumular els quatre grans en un sol any]. I tampoc no estic pensant a acabar com el tennista masculí amb més títols grans. Ja farem balanç quan tot això s’acabi... –deia a París fa vint dies.

I tot i això, la reflexió és inevitable: Nadal és Nadal, i això el condemna a pensar en gran. Potser ho porta als seus gens? Nadal ha d’aspirar a allò que en aparença és impossible. Com encadenar els quatre grans en un any (entre els homes, només ho ha aconseguit Rod Laver, el 1962 i el 1969; entre les dones, Margaret Court el 1970 i Steffi Graf el 1988 ). O com elevar-se fins als 24 grans títols, tants com Court, que és la plusmarqui­sta absoluta.

(...)

Quan hagi acabat aquest 2022, mesos o anys després, no hi haurà manera de descriure què és el que està aconseguin­t Nadal.

Mentre se li descompon el peu esquerre, maltractat per una lesió degenerati­va que arrossega des de fa quinze anys i li està fonent l’escafoide (la síndrome de Müller-Weiss), i mentre busca solucions recurrents i transitòri­es per calmar el dolor, Nadal va sumant títols i honors per allà on passa.

Coix i angoixat, s’ha apuntat els dos grans de l’any –l’Open d’Austràlia i Roland Garros– i ara ha posat el focus a Wimbledon, tercer episodi d’un exercici suprem. No està tan coix, no està tan angoixat?

Va, cal anar a pams, partit a partit, com reclama el cholismo.

En aquest Wimbledon, Nadal (36) va fer el seu primer pas ahir, en el debut, davant un argentí desconegut per al gran públic però jugadoràs i desacomple­xat com pocs.

Francisco Cerúndolo té 23 anys i és el 41è del món avui, i tot just ha superat una ronda en els tres Grand Slams que ha disputat fins ara, tot just tres grans en la seva carrera.

I què?

Doncs que ahir es va dedicar a pensar en l’impossible, una mica a escala del seu rival, que també pensa en l’impossible: per a Cerúndolo, l’impossible era superar Nadal.

I tot i això, no es va arronsar davant el repte.

Cerúndolo va jugar a l’argentina, com Gaudio o com Coria, fins i tot com Schwartzma­n, i a estones com Del Potro –es va mostrar sòlid al servei–, i amb aquestes eines va mirar de sacsejar Nadal, llegenda amb un peu de fang l’arrencada del qual en vertical, cap endavant, té limitacion­s.

Cerúndolo feia deixades i globus, en especial als cinc primers jocs, quan la llegenda escalfava motors i, anestesiat el peu, s’ho repensava abans de posar-se a córrer. Alguns conflictes patiria Nadal, abans d’accelerar per apropiar-se de la primera mànega i després avançar-se un metre en la seva posició des del fons de la pista, ja que necessitav­a un antídot per a les deixades.

Assimilat l’estat de les coses, el partit tendia a estabilitz­ar-se per a Nadal: ja havia pujat sobre Cerúndolo i l’argentí semblava incapaç de l’impossible, derrotar un cabut Nadal, fins que reapareixi­a al tercer set per apuntar-se’l i allargar un pas el compromís.

Anestesiat i definitiva­ment tossut, Nadal accelerari­a en el desenllaç encadenant quatre jocs, per mirar cap endavant, on apareix la figura de Berankis, segona parada d’aquesta cursa.

Un parell d’hores abans, Paula Badosa havia invertit 56 minuts a desfer-se de Louise Chirico (6-2 i 6-1). ●

No està tan coix el manacorí? No està tan angoixat? Ahir es va encoratjar quan el partit es complicava

Badosa amb prou feines va concedir tres jocs a Louise Chirico per despatxar la seva cita en 56 minuts

 ?? MOBY MELViLLE / Reuters ?? Rafael Nadal celebrant la seva elaborada victòria contra Francisco Cerúndolo a Wimbledon
MOBY MELViLLE / Reuters Rafael Nadal celebrant la seva elaborada victòria contra Francisco Cerúndolo a Wimbledon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain