La Vanguardia (Català-1ª edició)

ESPORTS SENSE FRONTERES Benvingut, míster Vassilevsk­i Els porters russos són els millors del món i dominen avui l’NHL

- RAfAel RAmos

Tot rus que hagi comprat mai a Harrods i hagi donat les seves dades als grans magatzems londinencs ha rebut fa poc un correu electrònic que l’informava que, si bé les portes no li eren tancades, no podia comprar per valor de més de 350 euros en virtut de les sancions imposades pel Govern britànic després de la invasió d’Ucraïna. Cosa que dona per a una de les típiques capses de galetes, i poc més. Per a un Rolex, ni pensar-ho.

Els russos no són, en aquest moment, els ciutadans més populars del món (abans tampoc, però ara encara menys). I al marge que se’ls confisquin els iots i se’ls congelin els comptes, no poden participar, per exemple, en el torneig de tennis de Wimbledon, que acaba de començar. Daniïl Medvédev ha estat vetat perquè el primer ministre britànic Boris Johnson no volia córrer el risc que guanyés i fes onejar la bandera del seu país en una explosió de nacionalis­me eslau.

Però una cosa són Harrods i Wimbledon i una altra de molt diferent l’NHL, en què els russos no tan sols són benvinguts, sinó que se’ls posa la passarel·la vermella i se’ls fan reverèncie­s. A la millor lliga profession­al d’hoquei sobre gel del món hi juguen 57 compatriot­es de Putin, dels quals deu són porters. Àlex Ovetxkin dels Washington Capitals, Artemi Panarin dels Rangers, Nikita Kutxerov de Tampa i Ievgueni Malkin dels Pittsburgh Penguins han estat algunes de les grans estrelles del campionat que tot just s’ha acabat.

Però on de veritat dominen els russos és a la porteria, on han agafat el relleu als quebequeso­s (Patrick Roy i Martin Brodeur van guanyar set Stanley Cups), suecs i finlandeso­s. Els dos que estan considerat­s per sobre de la resta són el siberià Aleksei Vassilevsk­i, que ha portat els Tampa Bay Lightning a les tres últimes finals del torneig, i el moscovita Ígor Xesterkin, dels Rangers, que fa vibrar el Madison Square Garden.

Per què els porters russos són els millors? Què els dona aquests reflexos felins, el moviment, l’equilibri prodigiós, el sentit de l’anticipaci­ó i del joc, la capacitat per passar el puck amb l’estic i crear des de la rereguarda una jugada d’atac? Per què fa l’efecte que dins del guant hi porten un imant? L’explicació més habitual és que de petits reben una formació molt lliure que prioritza l’espontaneï­tat per sobre de la tècnica, acompanyad­a de classes de dansa i ballet per estimular l’agilitat i la força a les cames i els turmells. La paradoxa, però, és que alguns dels que triomfen en equips dels Estats Units i el Canadà són descarts de la Kontinenta­l Hockey League russa, la segona més forta del món després de l’NHL.

El pioner dels porters russos a Amèrica del Nord va ser Serguei Melnikov, que va arribar el 1989 als Nordiques quan la ciutat del Quebec tenia un equip profession­al. Després van seduir altres com Anton

Khudobin, Aleksandr Georguiev o Semion Varlamov. I ara és el moment d’Ivan Fedotov (Filadèlfia Flyers), Piotr Kotxetkov dels Carolina Hurricanes, Serguei Bobrovski (Florida Panthers), Semion Varlamov i Ilia Sorokin dels Islanders, Àlex Georguiev dels Rangers, i per descomptat Vassilevsk­i i Xesterkin, candidats al trofeu Vezina, que s’atorga al millor de la campanya. Dels deu porters rus

De petits se’ls ensenya dansa i ballet perquè adquireixi­n agilitat i força a les cames i els turmells

sos de l’NHL, vuit juguen a l’Est, i s’hi afegirà Iaroslav Askarov, un prodigi que ha estat fitxat per Nashville.

L’hoquei nord-americà no considera que els russos representi­n el seu país, i que siguin responsabl­es de la invasió d’Ucraïna encara que no la critiquin. Si Harrods tingués sucursals a Nova York, Los Angeles o Mont-real o Toronto, podrien gastar tot el que volguessin...

 ?? Cathan Ray SeeBeck / Reuters ?? Ígor Xesterkin bloqueja el pas d’un rival que està a punt de picar el puck
Cathan Ray SeeBeck / Reuters Ígor Xesterkin bloqueja el pas d’un rival que està a punt de picar el puck

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain