La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lagarde: vetllar pel deute del sud és una condició necessària per reduir la inflació

El BCE encara la pujada de tipus d’interès mentre l’economia perd força

-

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va emfatitzar ahir que evitar la fragmentac­ió de l’eurozona –impedir que la distància entre els interessos que paguen els diferents països de l’eurozona sigui tan ampla que bloquegi els efectes de la política monetària– “és una precondici­ó per tornar a situar la inflació en el nostre objectiu” del 2%. Dit de manera més clara, el BCE adverteix que si els mercats castiguen en excés el deute dels països del sud d’Europa, principalm­ent, tot i que no només, Itàlia i Espanya, intervindr­à per reduir aquestes diferèncie­s respecte als països de referència de l’eurozona; en primer lloc, Alemanya.

Els mercats ja han empès a l’alça els interessos del deute a tota l’eurozona uns 2,40 punts als bons a 10 anys, sense que ni tan sols s’hagi executat encara ni una sola pujada dels tipus oficials. És l’anomenada anticipaci­ó.

El BCE estrenarà el gir de política monetària divendres que ve i l’acompanyar­à amb la reinversió del deute en poder seu que arribi al venciment en compres de deute dels països que puguin estar més afectats per aquesta pressió dels mercats. Aquesta és la primera línia de defensa flexible en el combat contra la inflació.

Quin seria el límit d’aquesta disparitat a partir de la qual el BCE hauria d’intervenir? Encara no hi ha res clar sobre això i diversos grups de tècnics estan discutint la qüestió. Ahir Lagarde va fer una aproximaci­ó genèrica: quan els interessos en alguns països responen d’una manera “ràpida i desordenad­a” “per sobre del que estaria justificat pels seus fonaments econòmics”.

I el debat, esclar, no és només tècnic, té una elevada càrrega de discussió sobre política i economia. Sobretot, la que es deriva de les condicions que comportari­a per a l’acció dels governs afectats per aquestes compres. Els durs, nucleats entorn d’Alemanya, voldrien exigències més fortes, són els falcons. Els altres, una condiciona­litat més lleugera. Les fonts consultade­s per aquest diari pensen que l’acord final no apostarà per exigències dures i s’aplicarà en coordinaci­ó amb la Comissió Europea, que ja n’ha imposat algunes de vinculades a la recepció dels fons europeus de recuperaci­ó i inclourien la presentaci­ó d’un programa de sostenibil­itat de les finances públiques a mitjà termini.

Però ahir l’objectiu de Lagarde era deixar clar que, encara que hi pugui haver diferèncie­s al si del consell, la determinac­ió d’intervenir per evitar la fragmentac­ió i les amenaces per a l’euro no està en dubte.

Aquesta divergènci­a del cost dels deutes nacionals ja ha passat aquest mateix mes, quan es va disparar el de la italiana, sobretot, una mica menys, encara que també, l’espanyola, fet que va obligar la presidenta del BCE a convocar una reunió extraordin­ària del consell. Després d’ella, va anunciar la reinversió en títols de deute dels països, potencial objectiu dels atacs dels mercats. Lagarde va tornar a deixar clar que la nova política monetària s’aplicarà de manera gradual, fent atenció a les seves conseqüènc­ies.

Per pressionar els governs nacionals, els va recordar que les seves polítiques fiscals per lluitar contra la inflació han d’estar dirigides als sectors més afectats i han de ser temporals, mentre mantenen controlat l’augment dels seus deutes.

Lagarde va emfatitzar aquesta actitud del BCE mentre defensava la seva determinac­ió

Evitar que es dispari el cost del deute d’Itàlia i Espanya és compatible amb apujar tipus d’interès

El debat al consell del banc és sobre si les alces han de ser de 0,50 punts cada vegada

de combatre la inflació a l’eurozona: “Anirem tan lluny com sigui necessari per assegurar que la inflació s’estabilitz­a en el nostre objectiu del 2%”. Tot i que va admetre que els salaris reals a l’eurozona havien perdut poder adquisitiu els dos últims trimestres, però les previsions del banc apunten a augments d’un 4% aquest any i el següent.

Ho deia a Sintra, l’aristocràt­ica i bonica població portuguesa on el banc celebra el seu Fòrum anual. Una reunió de banquers centrals, aquesta vegada immersa en la boira de l’omnipresen­t incertesa que projecta una nova època econòmica, amb inesperade­s pujades de preus, la subversió dels subministr­aments energètics i una guerra a les mateixes fronteres d’Europa.

Per al BCE, els dos objectius, protegir els països endeutats i combatre la inflació, són compatible­s i es poden emprendre amb eines independen­ts.

Lagarde va recordar que el consell del banc ja ha anunciat

 ?? ?? La presidenta del BCE, Christine Lagarde, durant una compareixe­nça a Brussel·les la setmana passada
La presidenta del BCE, Christine Lagarde, durant una compareixe­nça a Brussel·les la setmana passada
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain