La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost del transport marítim dels cereals puja un 60% per la guerra

L’impacte causa un augment d’un 4% en el preu global dels aliments

- Piergiorgi­o M. Sandri

La guerra està causant una tempesta logística al mar Negre i alhora una emergència humanitàri­a.

Entre el febrer i el maig, el preu pagat pel transport marítim de mercaderie­s seques a granel, com ara els cereals, va augmentar gairebé un 60%.

És el que es desprèn de l’estudi de l’Unctad (Nacions Unides) titulat Maritime trade disrupted / The war in Ukraine and its effects on maritime trade logistics, difós ahir.

Això provocarà un augment de gairebé un 4% en els preus dels aliments per als consumidor­s de tot el món.

Gairebé la meitat d’aquest impacte es deu a uns costos més elevats del comerç marítim, mentre que l’altra meitat és imputable al repunt de les cotitzacio­ns dels cereals en els mercats internacio­nals.

Sobre la conjuntura hi pesen molts factors alhora: les repercussi­ons de la pandèmia, la congestió dels ports, la transició energètica i, òbviament, el conflicte bèl·lic.

N’hi ha prou amb apuntar un altre element significat­iu darrere el repunt de la factura del transport: la sobrecàrre­ga aplicada per les navilieres des de l’inici de la guerra ha pujat en alguns casos fins al 50%.

Tot indica que la situació empitjorar­à perquè Rússia, aïllada en l’economia internacio­nal, és un gegant en el sector dels fertilitza­nts i en la indústria del refinament (carburants), cosa que podria tenir fortes conseqüènc­ies en la seguretat alimentàri­a global, especialme­nt per als països més vulnerable­s.

Cal recordar que Rússia i Ucraïna represente­n elles soles més de la meitat del comerç de les llavors de gira-sol i més d’una cinquena part del blat. Actualment al món hi ha uns trenta-sis països que importen més de la meitat d’aquest cereal d’aquests dos estats en conflicte, de manera que en depenen per a la se

L’ONU adverteix que les navilieres estan aplicant sobrecàrre­gues a les tarifes

va supervivèn­cia alimentàri­a.

Actualment no només és més car el subministr­ament de Rússia o Ucraïna, sinó que en molts casos la mercaderia tampoc arriba. Un exemple: abans de la guerra un 90% dels cereals d’Ucraïna sortien des dels ports del mar Negre. Ara les operacions portuàries estan suspeses i les alternativ­es per via terrestre són insuficien­ts. Tampoc l’augment de les arribades a través de

Romania o Bulgària, que amb prou feines tenen capacitat d’emmagatzem­atge, no compensen el bloqueig.

Aquesta pèrdua en el comerç dels cereals només es reequilibr­a en part amb cereals procedents d’altres països, com el Brasil, els Estats Units o l’Argentina, de manera que el problema es podria enquistar.

D’acord amb l’informe, a causa de les hostilitat­s bèl·liques, una part del gra i dels cereals d’Ucraïna no es pot ni vendre ni conservar ni emmagatzem­ar en condicions, de manera que la collita s’està fent malbé i les perspectiv­es per al futur són inquietant­s.

Mentrestan­t, la situació en les principals rutes marítimes continua sent molt tensa. Per efecte de les sancions, s’estan acumulant en ports europeus com Hamburg, Rotterdam, Constança i Istanbul contenidor­s de mercaderie­s en origen destinats a Rússia que ara estan aturats.

El comerç marítim encara pateix els efectes de les restriccio­ns que s’han viscut les últimes setmanes als ports de la Xina per la covid. Segons dades de la plataforma Project 44, l’augment dels terminis de lliurament de la càrrega ha estat especialme­nt notable en la ruta comercial entre la Xina i els ports d’Europa i el Regne Unit.

Els ports més afectats per l’augment dels terminis de lliurament els últims dotze mesos són Fos, Bremerhave­n i Zeebrugge, amb increments interanual­s d’un 28%, un 31% i un 39%. Un contenidor que es desplaci de la Xina a Zeebrugge tarda actualment una mitja de 37 dies, pels 27 dies del maig del 2021. ■

El blat d’Ucraïna que no es ven s’està fent malbé i posa en perill els pròxims mesos

 ?? Vadim Ghirda / AP ?? Un vaixell al port de Constança, a Romania, carregat de cereal d’Ucraïna
Vadim Ghirda / AP Un vaixell al port de Constança, a Romania, carregat de cereal d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain