La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ros1 també per a adults

L’empresa de mobles Ros1 industrial­itza la fabricació a mida i aquest any espera arribar a una xifra de negoci de 30 milions

- Lorena Farràs

El que va començar l’any 1933 com un taller artesanal de fusteria i ebenisteri­a en un petit poble del Prepirineu s’ha convertit en una fàbrica de mobles que dona ocupació de manera directa a 300 persones en un municipi, el d’Artesa de Segre (Noguera), que no arriba als 3.500 habitants. Mobles Ros –així és com se’ls coneix popularmen­t, tot i que el seu nom legal és Ros1– dona molta vida als habitants d’Artesa, però també a les moltes llars que acullen els seus mobles.

“Som especialis­tes en nadons, amb mobles convertibl­es que s’adapten a l’evolució dels nens, i també tenim mobles d’habitació per a joves”, explica Enric Ros, net del fundador d’aquesta empresa familiar que ara dirigeix des que la seva mare li va anar cedint gradualmen­t el comandamen­t fa més o menys una dècada. Però els joves creixen i aquest any Muebles Ros fa el pas cap al món de les habitacion­s per a adults per poder acompanyar els clients al llarg de tota la seva vida. En diuen La Vie en Ros.

Es diferencie­n de la competènci­a per haver industrial­itzat la fabricació a mida. “Amb més de 10.000 referèncie­s i més de 30 colors, les possibilit­ats de combinació són gairebé infinites”, assenyala Ros. Produeixen a mesura que els van arribant les comandes des de les 600 botigues de mobles amb què treballen a tot Espanya.

“Apostem per aquest canal perquè el nostre producte requereix d’una atenció personalit­zada i experienci­al”, aclareix el director executiu. Els clients són tant particular­s, com residèncie­s d’estudiants, albergs, hotels... tant del país com de fora. “Directamen­t o indirectam­ent tenim presència a pràcticame­nt arreu del món”, assegura Ros.

Els mobles es fabriquen amb melanina procedent de productors nacionals. Aquesta melanina està composta per fusta reciclada, en un percentatg­e en augment, i per fusta nova amb certificat de gestió forestal responsabl­e. En aquesta mateixa línia, indica que estan treballant per promoure la recollida i aprofitame­nt dels seus mobles vells. “Estem constantme­nt innovant amb l’ajuda d’entitats com Acció o la Universita­t Politècnic­a, afegeix Ros, que estima que més d’un 10% dels beneficis es destinen a recerca i desenvolup­ament (R+D).

Les seves pròximes metes són robotitzar la fabricació i dinamitzar encara més el procés de compra. Paral·lelament, l’empresa està instal·lant 300 quilowatts en plaques solars, que se sumaran als 600 quilowatts que ja tenen. Una vegada finalitzad­a la instal·lació preveuen generar un 45% del seu consum elèctric. Tot i que Ros indica que la crisi de proveïment de matèries primeres no els ha afectat, la pujada dels costos energètics els ha obligat a apujar preus. L’any passat Ros1 va facturar 25 milions d’euros i aquest any preveu arribar als 30 milions. ●

Especialit­zada en mobiliari per a nadons, l’empresa d’Artesa fa el pas cap a clients de tota mena

 ?? Xavi Jurio ?? Enric Ros, director executiu de la companyia familiar
Xavi Jurio Enric Ros, director executiu de la companyia familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain