La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna i amenaces nuclears

- Pascal Boniface Director de l’Institut de Relacions Internacio­nals i Estratègiq­ues de París

La guerra iniciada per Rússia contra Ucraïna ha tornat a posar l’amenaça nuclear en primer pla de l’actualitat estratègic­a. Alguns responsabl­e russos, entre els quals el mateix Vladímir Putin, han insinuat la possibilit­at que Moscou recorri a l’arma nuclear, tot i que sense especifica­r les circumstàn­cies del seu ús. Estem davant la teoria clàssica de la dissuasió en la qual tot país en possessió de l’arma nuclear està en condicions, si es veu sotmès a un atac al seu territori, de poder respondre de manera violenta. L’amenaça té com a efecte dissuadir l’eventual agressor.

Les declaracio­ns russes han suscitat un moviment de temor al si de les opinions públiques; sobretot, a les europees. Nombroses veus s’han preguntat (també a França) si no arribaria a utilitzar Putin l’arma nuclear en el context de la guerra que lliura a Ucraïna i no en el cas d’una extensió del conflicte a territori rus. Les intencions de Putin inquieten.

Fa molt de temps que no es plantejava en el context d’un conflicte l’amenaça de l’ús de l’arma nuclear (i els danys que podria causar a altres països).

Davant aquesta por, no hi ha dubte que es reprendran les campanyes a favor del desarmamen­t nuclear. Des que la campanya per la prohibició d’armes atòmiques va rebre el premi Nobel de la Pau el 2017, sorgeixen regularmen­t iniciative­s per exigir als països nuclears que renunciïn a aquestes armes i avancin cap a un desarmamen­t nuclear general i complet.

Tot i que al mateix Obama la idea li va passar pel cap, les cinc potències nuclears oficials (Estats Units, Rússia, França, Regne Unit i Xina) no estan realment disposades a abandonar l’arma nuclear malgrat el compromís adquirit amb la firma del tractat de No-Proliferac­ió (TNP): el desarmamen­t general i complet constituei­x un objectiu a llarg termini del TNP per al qual no hi ha calendari establert.

En el marc de la crisi d’Ucraïna, un altre aspecte caracterís­tic de la qüestió nuclear podria conduir no al desarmamen­t sinó a la proliferac­ió: la negativa de l’OTAN a entrar en guerra contra un país amb armes nuclears. Els països membres de l’OTAN, per més que hagin declarat solidarita­t amb Ucraïna, no volen entrar en guerra contra Rússia precisamen­t perquè és una potència nuclear. L’OTAN va entrar en guerra contra Iugoslàvia el 1999. Sembla poc probable que, en cas d’haver comptat Milosevic amb l’arma nuclear, els països membres de l’OTAN haguessin atacat el seu règim. Aquesta diferència d’actitud en el cas de Rússia (és a dir, admetre gairebé oficialmen­t que l’OTAN no ataca Moscou perquè té armes nuclears) podria incitar altres països a buscar protecció i invulnerab­ilitat tenint un programa d’armes nuclears. En relació amb aquesta possibilit­at, pensem per descomptat en l’Iran. La situació podria empènyer el règim iranià a reconsider­ar la idea d’una renúncia definitiva a l’arma nuclear.

Per aquest motiu, alguns dictadors o també altres caps d’Estat podrien preguntar-se què garanteix de debò la seguretat dels seus règims. En quina mesura els resulta possible creure en la promesa d’un tercer país que afirma que està disposat a defensar-los en cas d’atac? I si aquest país acudeix a defensar-los massa tard i els lliura armes amb la guerra ja iniciada i el territori ja destruït o ocupat? Aquesta nova proliferac­ió podria tenir lloc a l’Orient Mitjà, però també en altres països que consideren amenaçada la seva seguretat. Perquè ara veuran l’arma nuclear com una solució per a ells. Quina és la diferència entre Kim Jongun, Saddam Hussein o Muammar al-Gaddafi? Que un d’ells posseeix l’arma nuclear i continua al poder. Els altres dos no la tenien i van ser eliminats.

Ucraïna va renunciar a l’arma nuclear després de la implosió de la Unió Soviètica, però les garanties de seguretat que se li van donar llavors no s’han respectat.

Ens trobem, doncs, davant un nou risc de proliferac­ió nuclear. El desenvolup­ament d’una arma nuclear és, per descomptat, un procés llarg. En cas de ser iniciat per un Estat, el més probable és que sigui identifica­t i no es mantingui a l’ombra. En qualsevol cas, amb la guerra d’Ucraïna torna el tema nuclear al primer pla del panorama estratègic. Certament, després d’aquesta guerra veurem importants campanyes a favor del desarmamen­t, però potser també campanyes més secretes i clandestin­es que buscaran la proliferac­ió.

Traducció: Juan Gabriel López Guix

 ?? JUAN MEDINA / Reuters ?? Manifestac­ió d’ucraïnesos per demanar el final de la guerra durant la cimera de l’OTAN a Madrid
JUAN MEDINA / Reuters Manifestac­ió d’ucraïnesos per demanar el final de la guerra durant la cimera de l’OTAN a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain