La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia qualifica l’OTAN d’agressiva i diu que la seva expansió no la intimida

- Gonzalo Aragonés

Malgrat que és la intervenci­ó de Rússia a Ucraïna la que ha desencaden­at el conflicte mundial actual, el Kremlin continua insistint en la seva tesi que l’OTAN, amb la seva política d’expansió, és la font de tots els mals. La pròxima entrada de nous socis a l’Aliança, precisamen­t el que Moscou volia impedir amb el que anomena “operació militar especial” a Ucraïna, és per a Rússia “un factor desestabil­itzador”. I assegura que, com que és “una potència poderosa”, la mobilitzac­ió dels aliats no la pot intimidar.

A la declaració de Rússia com una “amenaça directa” per a la seguretat, que va fer el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, Serguei Riabkov, viceminist­re d’Exteriors rus, va respondre ahir dimecres que “la cimera de Madrid consolida l’agressiva tendència de contenir Rússia per part del bloc atlàntic”.

El diplomàtic va aprofitar que sembla que Suècia i Finlàndia han aconseguit a la capital espanyola un ràpid ingrés a l’OTAN per recordar la posició de Moscou. “Considerem que l’expansió de l’Aliança de l’Atlàntic Nord és purament un factor desestabil­itzador en les relacions internacio­nals. No afegeix seguretat ni per als països pels quals s’expandeix, els que s’hi uneixen, ni per als països que perceben l’Aliança com una amenaça”, va dir el diplomàtic als mitjans russos.

La posició russa és diametralm­ent oposada a la que mantenen els governs d’Estocolm i Hèlsinki, que han decidit abandonar dècades de neutralita­t precisamen­t per les accions de Rússia i la decisió del seu president, Vladímir Putin, que al febrer va enviar les forces armades a Ucraïna.

Una conseqüènc­ia d’això és ara la incorporac­ió dels dos països nòrdics a l’aliança militar occidental. Això farà que la frontera comuna de Rússia amb l’OTAN augmenti en 1.300 quilòmetre­s, que és la longitud del límit que separa Rússia de Finlàndia.

El Kremlin considera que l’ingrés de Suècia i Finlàndia és “un factor desestabil­itzador”

A més a més, el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar a Madrid un pròxim augment de la presència militar americana a Europa per les tensions amb Rússia. Riabkov va assegurar que és una cosa de què Moscou no té por. “Els que proposen aquestes decisions es fan la il·lusió que poden intimidar Rússia, contenir-la d’alguna manera: no tindran èxit”, va assegurar el viceminist­re.

De manera semblant es va expressar el senador Andrei Klímov. Segons ell, Rússia és una potència politicomi­litar tan poderosa que, en un sentit estratègic global, la incorporac­ió de Suècia i Finlàndia a l’OTAN no tindrà importànci­a.

Encara que sigui així, dimarts Dmitri Peskov, portaveu del president Putin, va dir que l’OTAN és “un bloc bastant agressiu”, de manera que el Ministeri de Defensa rus està desenvolup­ant plans d’emergència a les fronteres occidental­s del país com a resposta al nou concepte estratègic de l’Aliança, que entre altres mesures també ha augmentat el nombre de forces de resposta ràpida a Europa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain