La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els brigadiste­s no tornaran a Itàlia

-

El Tribunal d’Apel·lacions ■ de París es va pronunciar ahir contra l’extradició a Itàlia d’una desena d’antics membres de les Brigades Roges, grup terrorista d’extrema esquerra molt actiu als anys setanta i vuitanta del segle passat. Els exterroris­tes, que avui tenen entre 61 i 78 anys, van renunciar fa molt de temps a la lluita armada i van poder refer la seva vida a França gràcies a la “doctrina Mitterrand” (del llavors president socialista François Mitterrand), que va tolerar la presència dels qui haguessin trencat amb el seu passat. El tribunal parisenc va esgrimir a favor seu uns quants articles de la Convenció Europea de Drets Humans relatius al respecte a la vida privada i familiar. prés de 10 mesos de sessions, de vegades molt doloroses des del punt de vista emocional per a les famílies de les víctimes que van morir i per a qui va sobreviure. Les audiències van ser interrompu­des sovint a causa de la covid.

El procés va suposar una feina jurídica descomunal. Va implicar unes 2.500 parts civils. Els documents han ocupat més d’un milió de pàgines. Malgrat la durada i envergadur­a de la investigac­ió, han quedat nombrosos punts foscos sobre la gènesi dels atemptats.

Entre els qui van declarar com a testimonis, van figurar els llavors responsabl­es dels serveis secrets, així com l’expresiden­t François Hollande i el seu primer ministre en el moment dels fets, Manuel Valls. Tots van admetre el “fracàs” de no haver pogut evitar la tragèdia.

Malgrat haver enfortit els dispositiu­s de seguretat i d’intel·ligència, França va continuar sent l’escenari d’atemptats gihadistes. El més greu va ser l’atropellam­ent massiu a Niça, el 14 de juliol del 2016, dia de la festa nacional. Van morir 86 persones. Hi va haver altres atacs menors però de gran impacte, com la decapitaci­ó del mestre Samuel Paty, l’atemptat contra la basílica de Notre-Dame de Niça i un apunyalame­nt mortal de quatre agents a la prefectura de policia de París. ■

L’acusat principal, Salah Abdeslam, demana excuses a les víctimes després de presumir de ser un soldat gihadista

 ?? Michel Euler / AP ?? Martin Vettes i Olivia Ronen, advocats de Salah Abdeslam
Michel Euler / AP Martin Vettes i Olivia Ronen, advocats de Salah Abdeslam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain