La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Som éssers espiritual­s amb una experiènci­a humana”

-

Fa 25 anys vaig tenir la meva primera crisi de sensibilit­at química múltiple, una malaltia que ni jo no coneixia. Què la va desencaden­ar? Treballava com a dentista posant amalgames de mercuri, que és molt verinós.

Amb quins símptomes?

Em vaig quedar sense energia; patia cefalees, dolors musculars, falta d’atenció, i tot el que menjava se m’indigestav­a; era un deterioram­ent com si hagués envellit 40 anys.

I va començar el periple de metges?

Cap especialis­ta no sabia el que m’estava passant i vaig anar a pitjor. Vaig estar gairebé un any al llit, em vaig quedar en 35 quilos i en cadira de rodes. Vaig acabar ingressada a Dallas (EUA) en mans d’un expert durant set mesos lluitant entre la vida i la mort. Em vaig recuperar una mica i vaig tornar a Espanya.

Va vèncer la malaltia?

No es venç mai del tot. Vaig millorar desintoxic­ant-me. Pel meu cos corrien mercuri, arsènic, pesticides, tot això que és al nostre entorn. Per què jo vaig emmalaltir i vostè no?

Això.

Ningú no sap la càrrega tòxica que té fins que arriba el moment en què el vas es desborda. Jo vaig perdre tot sentit, no podia sortir a sopar, anar al cinema, ni viatjar que tant m’agradava, perquè tot està ple de tòxics i em provocaven moltes reaccions.

Què va fer?

Anar-me’n a la natura i connectar, fer un viatge interior. Veure sortir i pondre’s el sol, les estacions passar, dialogar amb les plantes... I així vaig recuperar l’entusiasme, sent amb els cicles de la vida. Al principi havia de dormir al jardí perquè no podia tolerar els tòxics que inevitable­ment ens envolten.

Va descobrir un altre món.

Meravellós. No tenim temps de contemplar la natura amb entrega i sense anàlisi i desxifrar el seu misteri codificat. Vaig descobrir la bellesa i a mi mateixa. Així vaig canviar la suïcida lògica del món per la lògica de la vida.

Expliqui’m això.

La vida és: és essència, presència, veritat, i té a veure amb la natura; mentre que el món és ple de vanitat humana, d’egoisme, de tot el que hem generat que no té res a veure amb les lleis de la vida.

Els tòxics són a tot arreu?

Així és, a la roba, els productes de neteja, els

O canvies de conducta o canvies de planeta”, amb un èxit increïble, en què es tracten totes les patologies relacionad­es amb els contaminan­ts ambientals que a ella van estar a punt de matar-la quan va desenvolup­ar sensibilit­at química múltiple (una dada: els suavitzant­s de la roba contenen 12 components neurotòxic­s). Desnonada per la medicina va decidir retirar-se a la natura per fer-se una amb la vida i va aprendre el que de debò té sentit, va descobrir el que és viure, i ho explica en un bonic llibre: La embriologí­a del universo (Luciérnaga). “El món que hem creat, ple de contaminan­ts tòxics, altera la nostra connexió amb la vida i amb la nostra espiritual­itat, i si vivim sense aquesta part espiritual perdem el sentit”.

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain