La Vanguardia (Català-1ª edició)

No a l’esclavisme digital

- Jordi Juan Director

No sé si l’admirat i estimat col·lega Lluís Permanyer, que va rebre ahir de forma més que merescuda el premi Nacional de Periodisme Cultural, hauria pogut escriure els seus 80 llibres i hauria buidat manualment en fitxes més de 3.000 llibres de Barcelona, si hagués fet tota la seva carrera periodísti­ca en aquesta època tan convulsa que vivim. L’era digital que ens assola és el gran enemic de la concentrac­ió. Qui més qui menys viu pendent del telèfon mòbil i els avantatges que ofereix es transforme­n moltes vegades en inconvenie­nts per la dependènci­a que genera. A la secció de Societat plantegem avui el debat sobre si els treballado­rs són menys productius que abans per culpa dels centenars de notificaci­ons que reben de les seves aplicacion­s. El que es guanya en temps i usabilitat, es perd segurament en capacitat de concentrac­ió.

Facin-se vostès mateixos la prova o mirin el seu entorn més pròxim. Que difícil que és llegir pausadamen­t un llibre si contínuame­nt tamborinen les entrades de missatges que busquen una resposta immediata.Lesgenerac­ionsmésjov­esquehancr­escutenelm­óndigital ja s’han acostumat a aquest ball de pantalles. No és estrany que vegin qualsevol programa de televisió amb el telèfon mòbil a la mà desplaçant la vista d’una pantalla a l’altra parant poca atenció, amb tota seguretat, a l’una i a l’altra. Els qui podrien desenvolup­ar una tesi doctoral sobre aquesta qüestió són tots els docents per a qui aconseguir l’atenció dels alumnes en la matèria que expliquen és un fet miraculós. Acostumats a desconcent­rar-se contínuame­nt, és molt habitual que la ment es despisti i no segueixin l’explicació de forma atenta.

El futur ens ofereix encara més gadgets per convertir les nostres vides en una contínua alteració, on cada vegada és més difícil mantenir la ment concentrad­a en un únic tema i durant molt de temps. Al final, com en tantes altres coses, es tracta que cadascú es posi els seus límits i no es deixi arrossegar per la dictadura digital. Hi ha moments per a tot. I el que no pot ser és que visquem esclaus de les aplicacion­s. Dit això, els admeto el meu fracàs: no he aconseguit evitar llegir desenes de notificaci­ons que han anat arribant mentre escrivia aquest article. SOS!

 ?? Cééso  Raéza / AP ??
Cééso Raéza / AP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain