La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moscou mata 19 persones amb míssils a Odessa i assetja Lissitxans­k

Tres míssils russos impacten sobre un edifici residencia­l i un complex turístic

- KÍIV Agències

Moscou va respondre ahir al suport a Ucraïna que van reiterar els líders de l’OTAN a Madrid amb un doble atac a la província d’Odessa. Almenys 19 persones, inclosos dos nens, van morir i més d’una trentena van resultar ferides a causa de tres míssils russos X-22, disparats divendres a la matinada contra un edifici d’habitatges de nou plantes i un complex turístic al districte de Bilhorod-Dnistrovsk­i, al sud-oest del país, segons va informar la presidènci­a ucraïnesa.

La majoria de les víctimes van morir durant l’atac contra l’edifici d’habitatges, situat al petit poble de Serhiivka, a uns 50 quilòmetre­s al sud-oest de la ciutat d’Odessa. Una part del bloc va quedar enderrocat i el foc va engolir l’edifici comercial del costat. Els bombers van poder-ne rescatar almenys set persones, mentre que unes 38 van resultar-ne ferides, inclosos una dona embarassad­a i sis menors.

El Kremlin va negar les acusacions de Kíiv i va insistir que no apunta mai a objectius civils, sinó a infraestru­ctures militars en el que anomena una “operació especial”. Tot i això, milers de civils han mort des que Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer. Amb les forces terrestres concentrad­es a la regió industrial del Donbass, a l’est d’Ucraïna, Rússia ha més que duplicat el nombre d’atacs amb míssils a tot el país durant les últimes dues setmanes, contra un barri residencia­l de Kíiv o el centre comercial de Krementxuk. Per fer-ho, Moscou utilitza míssils de l’era soviètica imprecisos en més de la meitat dels atacs, segons detalla un general de brigada ucraïnès a la Reuters.

La regió d’Odessa disposa de l’únic port marítim a Ucraïna que els russos encara no controlen i és fronterera amb Moldàvia i Romania. Amb la retirada de dijous de les forces russes de la propera illa de les Serps, s’esperava que disminuís l’amenaça sobre el port.

Rússia va dir que abandonava l’estratègic illot com a “gest de bona voluntat” per demostrar que Moscou no estava obstruint els intents de l’ONU d’obrir un corredor humanitari que permetés l’exportació de cereals. Malgrat aquestes manifestac­ions, el cert és que dijous es va iniciar a Berdiansk, a la zona ocupada, l’exportació de 7.000 tones de gra ucraïnès en un vaixell de bandera russa. Kíiv, en canvi, va considerar que havia expulsat les forces russes després d’un assalt amb artilleria i míssils, i el president Volodímir Zelenski va elogiar-ne la victòria.

L’atac d’ahir a Odessa es va produir un dia després de la celebració a Madrid de la cimera de l’OTAN, en què es van anunciar més ajuts a Ucraïna i es va considerar Rússia el principal adversari global.

Mentrestan­t, al Donbass, Moscou assegurava que era a les portes de la ciutat de Lissitxans­k, l’únic bastió que els queda a les forces ucraïneses a la província de Luhansk, que Moscou i els separatist­es prorussos aspiren a controlar juntament amb la província de Donetsk.

Des que va prendre la ciutat veïna de Sievierodo­netsk, a l’altre costat del riu Síverski Donets, Rússia és més a prop d’assolir el seu objectiu. Fonts mili

Les tropes russes afirmen que estan a les portes de l’últim bastió ucraïnès, a la província de Luhansk

tars russes ahir van assegurar que les tropes havien aconseguit el control d’una refineria i d’altres zones industrial­s al sud i sud-est. D’acord amb el representa­nt a Rússia de l’autoprocla­mada república popular de Luhansk, Rodion Miroixnik, les tropes russes assetjaven la ciutat des de quatre direccions. Al sud, on hi ha una fàbrica d’articles de goma, les tropes “no només van entrar a la ciutat, sinó que van efectuar ‘operacions de neteja’ a les illes de cases veïnes”, va agregar.

El governador de Luhansk, Serhí Haidai, encara no donava per perduda la refineria, però advertia que les forces russes estaven “destruint totes les cases amb artilleria pesant i altres armes”. “Els habitants de Lissitxans­k es refugien en soterranis gairebé tot el dia”, va dir. Si bé l’ofensiva no ha aconseguit fins ara tallar les línies de subministr­ament d’Ucraïna, la carretera principal que condueix a l’oest ha quedat inutilitza­da pels constants bombardejo­s, motiu pel qual no se’n poden evacuar civils, segons el governador. ●

 ?? Rgèngri ?? La majoria de les víctimes van morir durant l’atac a un edifici d’habitatges de nou plantes al poble costaner de Serhiivka
Rgèngri La majoria de les víctimes van morir durant l’atac a un edifici d’habitatges de nou plantes al poble costaner de Serhiivka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain