La Vanguardia (Català-1ª edició)

Petro ofereix a Biden una alternativ­a a la guerra contra la droga a Colòmbia

Els republican­s i el Pentàgon no admeten que l’estratègia cronifiqui el conflicte

- Popay n El Ca a

A les valls tropicals del Cauca – sembrades de cafè, iuca, canya de sucre, banana i, cada vegada més, coca– tots coincideix­en amb Gustavo Petro que cal un canvi de pla. Dissenyada a Washington i finançada amb uns 13.000 milions de dòlars del pressupost federal dels Estats Units, l’estratègia antinarcòt­ics a Colòmbia no ha donat resultats. Després de dues dècades d’operacions militars, l’extradició als EUA de centenars de narcotrafi­cants i l’ús de químics per erradicar els cultius de coca en zones com el Cauca, la coca creix i la violència també.

“Els cultius il·lícits tornen a trepitjar molt fort aquí”, diu Richard Morales, representa­nt del poble misak, un de la desena d’ètnies indígenes al Cauca, al sud occidental de Colòmbia. Des del 2010, la superfície a Colòmbia dedicada a la coca ha pujat de 75.000 hectàrees a 250.000 hectàrees. “Cal donar suport a la producció d’altres cultius com el cafè perquè el camperol pugui canviar”, afegeix. Els camperols del Cauca han protestat contra l’ús de químics tòxics, com el glifosat, ruixats des d’avions, pels danys a la salut i al medi ambient, així com la destrucció d’altres cultius.

La política de substituci­ó de cultius il·lícits mitjançant suports al camperol és exactament el que es va pactar en l’acord de pau entre el govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC, firmat a l’Havana el 2016. Però, després de la victòria del no en el plebiscit del 2016, implementa­r els elements més importants de l’acord –com la reforma agrària i la legislació de terres camperoles– no va resultar políticame­nt convenient al president conservado­r Iván Duque ni al seu padrí polític, Álvaro Uribe. Tampoc no va convenir a Donald Trump, que buscava vots “anticastro­chavistes” a Florida.

La victòria de Gustavo Petro crea una oportunita­t històrica per canviar d’estratègia. Seguint al peu de la lletra l’acord de pau, Petro s’oposa a l’erradicaci­ó forçosa dels cultius il·lícits i defensa un programa de suport al camp mitjançant crèdits subvencion­ats, cursos de formació i el reconeixem­ent dels títols de propietat de la terra. Rebutja la fumigació i insisteix que “no es pot criminalit­zar qui conreï coca; cal mirar-ne les causes”. S’oposa també a l’extradició dels narcos als EUA, optant pel seu processame­nt a Colòmbia.

Així mateix, l’informe final de la Comissió de la Veritat, creada en el marc del procés de pau, que va ser presentat dimarts a Bogotà, critica l’estratègia militar i assenyala que “la guerra contra les drogues s’ha convertit en un factor de persistènc­ia del conflicte”, insisteix l’informe, elaborat després d’entreviste­s amb 30.000 víctimes de la violència. Malgrat el desarmamen­t de les FARC, Colòmbia manté 500.000 efectius policials i militars, dues vegades més que el Brasil, la població del qual és quatre vegades gran.

Hi ha algun indici que l’administra­ció Biden vol respondre positivame­nt. “Cal desnarcoti­tzar l’agenda”, va dir Juan González, el director responsabl­e d’Amèrica Llatina del Departamen­t d’Estat en una entrevista al diari colombià El Tiempo. Fins ara, “l’únic criteri d’èxit ha estat el nombre d’hectàrees erradicade­s i d’extradicio­ns (...) Cal parlar d’alguna cosa més que drogues”, va dir. En lloc de la fumigació, el número dos de González, Brian Nichols, va defensar “promoure un desenvolup­ament alternatiu (...) en les comunitats rurals”. Alhora, el desig de Petro que sigui mitjançant suport a l’economia camperola i a les energies netes podria complement­ar l’estratègia mediambien­tal de l’administra­ció demòcrata i la seva política de defensa de l’Amazònia. Els dos presidents van qualificar de prometedor­a la conversa que van mantenir telefònica­ment dimarts.

Però segons analistes a Bogotà i Londres, els poders polítics i militars a Washington es resistiran a abandonar la guerra contra la droga. “Mantenir la droga com a prioritat ha permès justificar la presència de les set bases militars a Colòmbia, una incidència dels Estats Units molt forta en la policia colombiana, i l’ensinistra­ment d’unitats de lluita antinarcòt­ics per a l’Amèrica Central i Sud-amèrica –va dir Ricardo Vargas, de la Universita­t de Bogotà–. Al Departamen­t de Defensa a Washington no volen canviar-ho”. Aquesta reticència va quedar clara en un esdevenime­nt dies abans de les eleccions colombiane­s en el Consell Atlàntic , un poderós think tank de Washington. “Els EUA han de profession­alitzar les forces armades i la policia colombiane­s (...) Colòmbia necessita més forces militars i policials que abans “, va afirmar David Petraeus, exdirector de la CIA.

Tant a Washington com a la cúpula militar colombiana es considera crucial el mantenimen­t de les operacions militars contra les “dissidènci­es” de les FARC, que s’han negat a deixar les armes, així com paramilita­rs d’ultradreta com el Clan del Golfo, tots ells ficats en el negoci de la cocaïna.

Petro vol obrir ja negociacio­ns amb l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional (ELN) i les faccions de les FARC, disposades a desarmar-se. Així mateix, pretén una profunda reforma de la seguretat començant per la policia, la gestió de la qual serà traslladad­a des del Ministeri de Defensa al d’Interior. “La penetració dels Estats Units en l’exèrcit i la policia és un tema urgent per a Petro”, va dir Oscar Guardiola Rivera, del Birkbeck College, a Londres. “Després de l’explosió social del 2021, la gent vol una reforma de la policia i l’exèrcit”.

Les eleccions legislativ­es als EUA al novembre, i concretame­nt les de Florida, no ajudaran que Biden doni suport al nou pla de Petro. La decisió de l’administra­ció demòcrata de retirar les FARC de les llistes de terroriste­s ja va desencaden­ar una onada d’atacs republican­s a Florida. Congressis­tes a Miami, com Marco Rubio o Mario DíazBalart, defensen més militaritz­ació i més fumigació. Iván Duque ha anunciat que aprofitarà el mes llarg que li queda a la presidènci­a per ruixar amb glifosat milers d’hectàrees a Catatumbo, a l’est del país. ●

El president electe aposta pel suport als camperols i la substituci­ó dels cultius de coca

Petro vol reformar l’exèrcit i la policia, molt influïts pels EUA, després de l’esclat social del 2021

 ?? DANIEL MUNOZ / AFP ?? Gustavo Petro a la presentaci­ó de l’informe final de la Comissió de la Veritat el 28 de juny
DANIEL MUNOZ / AFP Gustavo Petro a la presentaci­ó de l’informe final de la Comissió de la Veritat el 28 de juny
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain