La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un delfí contra els fills del rei

El suposat pla per matar l’expresiden­t Dos Santos destapa l’odi entre poders d’Angola

- Xavier Aldekoa Bar elona

Tot semblava mil·limètricam­ent ben lligat. Fa un lustre, després de 38 anys al capdavant d’Angola, el president José Eduardo dos Santos va preparar el seu relleu al capdavant del país, el final d’una era, amb l’ànim de qui no vol cops de timó. Per això, va impulsar el seu fidel delfí durant anys, João Lourenço, un incondicio­nal del partit en el poder Moviment Popular d’Alliberame­nt d’Angola (MPLA), format a la Unió Soviètica i general d’artilleria sense excessives condecorac­ions. Un tipus ambiciós i llest, però manejable i dòcil.

Dos Santos va errar en avaluar la seva lleialtat. Després de brindar-li el bastó de comandamen­t, tot va canviar i Lourenço, enarborant la bandera contra la corrupció, es va girar cap al seu líder i va atacar el que més estimava: els seus fills. Al cap de poc temps, va cessar la filla gran de l’expresiden­t, Isabel dos Santos del comandamen­t de la petroliera pública Sonangol –la gallina dels ous d’or en un país farcit d’or negre–, a qui va acusar d’haver-se apropiat fraudulent­ament de centenars de milions d’euros, i després va apuntar cap a altre dels fills del primer matrimoni de Dos Santos, José Filomeno, àlies Zenú, que va ser condemnat a cinc anys de presó per haver robat 500 milions de dòlars quan era director del Fons Sobirà.

Per al periodista angolès, José Gama, aquesta creuada anticorrup­ció del nou líder, molt aplaudida internacio­nalment, va adquirir aviat una aroma de vendetta. “Hi ha moltes més persones sospitoses de ser corruptes sobre qui podria haver actuat, però no va fer res, només es va centrar en la família de l’expresiden­t. Semblava una cosa personal, com si hi hagués una rancúnia amagada”.

Les posteriors investigac­ions, encoratjad­es per Luanda, contra la pantagruèl­ica riquesa de la família Dos Santos –Forbes va atribuir a Isabel una fortuna de 3.000 milions de dòlars i la va assenyalar com la dona més rica de l’Àfrica– van deslligar encara més una espiral d’odi entre els poders d’ahir i avui a Angola.

Aquesta setmana a Barcelona hi va haver el gir definitiu quan

Tchizé dos Santos, filla de l’expresiden­t i germana d’Isabel i Zenú, va denunciar una conspiraci­ó per posar fi a la vida del seu pare, ingressat en coma induït a la clínica Teknon de Barcelona.

Va assenyalar directamen­t Lourenço, a qui va acusar de voler silenciar el seu pare, que manté un fort suport popular, davant el temor que donés suport al líder de l’oposició, Adalberto Costa Júnior a les eleccions presidenci­als del 24 d’agost.

Segons el periodista José Gama, el motiu és buscat. Per a l’analista, l’intent de demonitzar la família Dos Santos com a símbol únic de corrupció irrita entre una població empobrida i que no ha vist altres reformes en un país encara sense llibertat d’expressió, amb una policia violenta o una justícia polititzad­a. “A Lourenço li pot fins i tot interessar que la família Dos Santos, a qui assenyala com a símbol d’elit corrupta, mini la reputació de l’oposició”.

Lourenço sí que necessita un gir: segons les enquestes, per primera vegada en 47 anys, el partit MPLA, delmat per les divisions internes, podria perdre les eleccions. Per això el setembre de l’any passat es va especular amb una treva entre faccions enfrontade­s, quan Dos Santos va tornar a Angola després de més de dos anys sense trepitjar el seu país.

L’acostament no va reeixir. Dos Santos, que va viatjar oficialmen­t a Angola per assistir al casament d’un dels seus fills, tenia previst tornar pocs dies després a Barcelona, però problemes amb els seus documents van postergar la partida de l’enginyer diversos mesos.

La seva filla Tchizé creu que va ser una trampa. “El meu pare fa un metre vuitanta i quan va tornar a casa pesava 51 quilos, tot i que sempre té un metge del govern al seu costat; havia perdut 30 quilos i estava deprimit, molt malament”. La debilitat de l’expresiden­t, que feia anys que estava malalt, es va agreujar dijous 23 de juny quan un incident a la seva casa de Pedralbes, on vivia des del 2019, li va provocar una aturada cardioresp­iratòria i va ingressar a l’uci en coma induït.

La família sospita que no va ser un episodi desafortun­at i creu que Dos Santos, que es movia en cadira de rodes, va patir una estranya caiguda per les escales. A més dels membres de seguretat, col·locats pel govern angolès, que també paga les factures de l’hospital, a la casa hi havia la segona dona, Ana Paula dos Santos, el matrimoni del qual no té legalitat a Espanya i que mantenia una relació distant i allunyada del seu marit des de fa cinc anys.

En la seva denúncia de la conspiraci­ó contra el seu pare, Tchizé va deixar entreveure a aquest diari un menyspreu al president Lourenço ple de rancúnia. “Ho deu tot al meu pare, ell el va posar allà i el va nomenar el seu successor. Si el meu pare hagués posat una mona com a candidat, la gent també l’hauria votat”.

Va sonar a declaració d’odi etern. ●

Tchizé dos Santos denuncia que el Govern vol matar el seu pare, en coma a la Teknon

Després de ser nomenat president, Lourenço va iniciar una purga que va apuntar als fills de l’exlíder

 ?? Horacio Villalobos / Getty ?? João Lourenço, successor d’Eduardo dos Santos a la presidènci­a d’Angola, en una sessió parlamentà­ria
Horacio Villalobos / Getty João Lourenço, successor d’Eduardo dos Santos a la presidènci­a d’Angola, en una sessió parlamentà­ria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain