La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xi Jinping reafirma la direcció xinesa sobre Hong Kong

- Ismael Arana

Després de la tempesta ve la calma. El president xinès, Xi Jinping, espera que les noves autoritats de Hong Kong garanteixi­n l’estabilita­t i prosperita­t del territori després de les turbulènci­es polítiques dels últims anys. Per aconseguir-ho, el mandatari creu que la millor eina continua sent el model “un país, dos sistemes”, que li garanteix més autonomia i llibertats que a la resta de la Xina continenta­l durant almenys 50 anys, malgrat que els crítics alerten de la minva en mans de Pequín durant els últims anys. “No cal canviar un sistema que funciona”, va dir.

Xi va oficiar ahir la jura del càrrec del nou cap de l’Executiu hongkonguè­s, l’exsecretar­i de Seguretat John Lee, dia en què es commemorav­a el 25è aniversari del retorn de Hong Kong a la sobirania xinesa. El nou líder regional és l’únic candidat que es va presentar al càrrec per substituir la injuriada Carrie Lam, i compta amb l’aval del Govern central.

Xi es va mostrar menys sever

Durant els últims cinc anys Pequín ha silenciat qualsevol mostra de dissidènci­a a l’antiga colònia

que durant l’última visita, fa cinc anys. Llavors, després de l’anomenat Moviment dels Paraigües del 2014 per a una millor democràcia i l’auge de grups joves de tall localista, va declarar que el Govern central no toleraria cap desafiamen­t a l’autoritat o sobirania i seguretat xineses. “És absolutame­nt inadmissib­le”, va destacar.

Després de les protestes del 2019, que van tenir la ciutat de cap per avall, Pequín va complir la seva paraula i va imposar una estricta llei de Seguretat Nacional que ha servit per silenciar qualsevol mostra de dissidènci­a. Tot i això, la Xina i els aliats locals rebutgen aquestes acusacions i defensen que la llei va servir per “restaurar l’ordre” –paraules d’ahir del mateix Lee– perquè la ciutat pugui prosperar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain